October 18, 2024

Група Merx вважає безпідставним арешт придбаного нею колишнього офісу банку "Хрещатик" у центрі Києва

Жов 9, 2023

Київ. 9 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Група компаній Merx вважає безпідставним накладення арешту на придбаний нею у 2019 році офіс ліквідованого банку “Хрещатик” у центрі Києва.

“З’явилася інформація про арешт нашого об’єкта нерухомості в центрі міста. Київська міська прокуратура відзвітувала, що “злочин розкрито”. Це вже третій арешт, два попередні було скасовано апеляційним судом”, – розповів директор юридичного департаменту, керівник проєктів групи компаній Merx Мирослав Гнидка на VI Business & Legal Real Estate Forum у Києві.

За його словами, компанія придбала офіс на вул. Прорізній на аукціоні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 2019 року за 425 млн грн, однак за даними правоохоронців ціну активу було занижено.

“Прокуратура вирішує, що є моменти, на які потрібно звернути увагу. І ось які вони вказують підстави для арешту: оцінку будівлі зроблено на підставі свідчень особи, яка незрозуміло коли працювала в “Київметробуді” і незрозуміло на яких умовах. Такий підхід правоохоронної системи до інвестицій не те що вбиває бажання, він гальмує велику кількість реформ”, – зазначив юрист.

Раніше наприкінці вересня Київська міська прокуратура повідомила про арешт офісної будівлі площею 7,5 тис. кв. м на вул. Прорізній за рішенням Голосіївського районного суду Києва. За її даними, продаж будівлі відбувався із порушенням процедури і за заниженою вартістю, внаслідок чого державі було завдано збитків у розмірі 161 млн грн.

ПАТ “Київметробуд” передав будівлю на Прорізній у заставу кредиту банку “Хрещатик” у 2012 році, однак у 2016 актив перейшов у власність банку. Пізніше Національний банк України 5 квітня 2016 року зарахував банк “Хрещатик” до категорії неплатоспроможних, а 2 червня того ж року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію фінустанови.

ПрАТ “Діпробудмашина” бізнесмена Вадима Григор’єва, який виступає власником групи компаній Merx, придбала на аукціоні ФГВФО колишній офіс неплатоспроможного банку “Хрещатик” площею 7,5 тис. кв. м на вул. Прорізній, 8 у Києві за 425,1 млн грн у 2019 році.

За даними “ProZorro.Продажі”, торги проводилися за принципом голландського аукціону, водночас лот було продано за стартовою ціною – 425,1 млн грн. У торгах зареєструвалися двоє учасників, проте ТОВ “ДК БЦ2” не подало цінової пропозиції під час аукціону.