October 17, 2024
Економіка

IfW прогнозує зниження ВВП Німеччини на 0,5% у 2023 році

Вер 6, 2023

Берлін. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Економіка Німеччини за підсумками 2023 року знизиться значніше, ніж передбачалося раніше, оскільки виробнича база країни, що слабшає, відчуває на собі наслідки падіння світового попиту і скорочення витрат через вищі відсоткові ставки, йдеться в повідомленні Кільського Інституту світової економіки (IfW).

Експерти IfW тепер очікують падіння ВВП на 0,5%, тоді як у червні передбачалося скорочення на 0,3%.

“Основні причини цього – слабка промислова активність, криза в будівельному секторі та слабкі споживчі витрати”, – зазначається в повідомленні інституту, яке цитує MarketWatch.

Крім того, IfW знизила оцінку зростання ВВП ФРН у 2024 році до 1,3% з раніше очікуваних 1,8%.

“Німеччина зараз відчуває на собі наслідки своєї старої промислової бізнес-моделі. Крім того, зміна відсоткових ставок чинить тиск на економіку країни безпосередньо і через експортні ринки”, – вважає президент IfW Моріц Шуларік.

Однак попри погіршення ситуації в економіці країни, ринок праці Німеччини, як очікується, залишиться стійким, а державний борг – стабільним, прогнозує інститут.

Очікується, що інфляція перебуватиме в районі 2% у 2024-2025 рр., тобто відповідатиме цільовому рівню Європейського центрального банку. При цьому темпи зростання споживчих цін без урахування вартості продуктів харчування та енергоносіїв (базова інфляція) залишаться значно вищими за 2%, зазначають експерти.