October 25, 2024

Іноземні трейдери закачали до ПСГ України понад 1,8 млрд куб. м газу – Міненерго

Вер 13, 2023

Київ. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Обсяг газу від іноземних трейдерів, які скористалися послугою зберігання газу в підземних сховищах (ПСГ) України, станом на 13 вересня становить понад 1,8 млрд куб. м газу, повідомило Міністерство енергетики.

За словами глави Міненерго Германа Галущенка, це багато в чому стало можливим завдяки сертифікації сховищ за європейськими стандартами, що є суттєвим кроком на шляху до створення в країні енергетичного хаба.

“Європейські підземні газові сховища заповнені майже на 94%. Тому потужності “Укртрансгазу” для зберігання газу в ПСГ стають ще більш привабливими для європейських трейдерів. Це добрий знак для нас і Європи, адже спільно ми посилюємо енергетичну безпеку континенту”, – цитує міністра пресслужба.

У Міненерго також нагадали, що Україна має в своєму розпорядженні найбільші газові сховища в Європі об’ємом понад 30 млрд куб. метрів, з яких близько 15 млрд куб. м може запропонувати європейським партнерам.

Як повідомлялося, запаси в ПСГ України станом на кінець серпня становили 14 млрд куб. м. В опалювальний сезон 2023/2024 рр. країна планує увійти із запасами 14,7 млрд куб. м.

Україна має в своєму розпорядженні 12 ПСГ загальною проєктною ємністю 31 млрд куб. м.