October 24, 2024

Кабмін затвердив порядок ввезення, розмноження та експорту насіння, не внесеного до Держреєстру сортів

Вер 12, 2023

Київ. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів України затвердив порядок ввезення на територію країни, розмноження та експорту насіння і садивного матеріалу, які відсутні в Реєстрі сортів рослин України, але внесені до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Відповідну постанову №964, підготовлену Міністерством аграрної політики та продовольства, оприлюднено на офіційному сайті уряду.

Згідно з повідомленням пресслужби Мінагрополітики, постанову ухвалено для реалізації Україною міжнародних зобов’язань щодо дотримання насіннєвих схем ОЕСР.

Постановою затверджено умови та процедури ввезення насіння і садивного матеріалу сорту, зокрема, представлено алгоритм підтвердження відомостей про сорт, що міститься в Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна.

Документом описано правила отримання згоди компетентного органу країни на реєстрацію сорту та на розмноження насіння.

Крім того, описано порядок ввезення в Україну насіння і садивного матеріалу сорту, не занесеного до Держреєстру сортів рослин, рекомендованих до поширення, але внесених до Переліку сортів рослин ОЕСР, щодо тих сільгоспрослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, а також принцип їх розмноження та вивезення за межі держави.

Попередню постанову №762 від 2016 року, якою регулювався Порядок ввезення на територію України та вивезення за її межі незареєстрованого насіння і садивного матеріалу, Кабмін визнав такою, що втратила чинність.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-vvezennia-na-terytoriiu-a964