October 24, 2024

Кількість загиблих унаслідок повеней у Лівії перевищила 3 тис. – ЗМІ

Вер 12, 2023

Стамбул. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Понад 3 тис. людей загинули внаслідок повеней на сході Лівії, зумовлених штормом “Деніел”, повідомляє “Анадолу” з посиланням на міністра охорони здоров’я в уряді Османа Абдул Джаліля, який базується в місті Сирті.

“Понад 3 тис. осіб загинули, багато хто вважається зниклим безвісти”, – заявив міністр агентству.

Джаліль зазначив, що значна кількість жертв припадає на місто Дерну.

За його словами, кількість зниклих безвісти оцінюють у декілька тисяч.

Раніше у вівторок “Анадолу” з посиланням на джерело в лівійському Червоному півмісяці повідомило, що внаслідок повеней на сході Лівії загинули щонайменше 2,8 тис. осіб. За словами співрозмовника агентства, багато людей потонули або загинули під уламками зруйнованих житлових будинків. Окрім Дерни, дуже сильно постраждали міста Бенгазі, Ель-Байда, Ель-Мардж і Суса. Джерело зазначило, що майже 7 тис. сімей застрягли в постраждалих районах країни. Рятувальники проводять операції з їх евакуації.

У вівторок турецький президент Реджеп Таїп Ердоган також повідомив, що Туреччина відправила Лівії три літаки з пошуково-рятувальною бригадою і гумдопомогою. Він уточнив, що допомога, яку координує управління з надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків (AFAD), передбачає 168 рятувальників, дві пошуково-рятувальні машини, два човни, 170 наметів, 600 ковдр, 400 пакунків із продовольством і предметами гігієни.

Напередодні координаторка з гуманітарних питань Місії ООН у Лівії Жоржет Ганьон повідомила, що доручила групі з реагування на надзвичайні ситуації підготувати допомогу місцевій владі.

Прем’єр-міністр Лівії Абдель Хамід Дбейба визнав усі постраждалі від урагану і повеней райони зонами лиха й оголосив триденну національну жалобу.