October 20, 2024

Китай має намір залучити кошти на нові стимули за рахунок додаткового випуску держпаперів – ЗМІ

Жов 10, 2023

Пекін. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Влада Китаю розглядає можливість додаткового розміщення держоблігацій на суму щонайменше 1 трлн юанів ($137 млрд) цьогоріч, щоб залучити кошти для нового раунду стимулів і допомогти економіці досягти цільового показника зростання, повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела.

Пекін планує нові інвестиції в інфраструктуру, зокрема, в проєкти охорони водних ресурсів, зазначають джерела.

У разі розміщення додаткових держпаперів, дефіцит бюджету КНР перевищить стелю в 3% ВВП, встановлену владою країни в березні, зазначило одне з джерел.

Влада Китаю може оприлюднити плани випуску додаткових держоблігацій у поточному місяці, повідомило інше джерело.

Таке рішення означатиме зміну позиції китайської влади, яка досі уникала масштабних бюджетних стимулів, незважаючи на поглиблення кризи на ринку житла та дефляційний тиск. Ці фактори ставлять під загрозу досягнення мети 5-відсоткового зростання ВВП КНР цього року, зазначають експерти.

“Спеціальний випуск додаткових держпаперів урядом КНР надасть йому більше ресурсів на те, щоб домогтися більш швидкого і стійкого економічного зростання, – говорить головний економіст Jones Lang Lasalle Inc. Брюс Пан. – Відновлення економіки Китаю може стати естафетою, яку почнуть інфраструктурні інвестиції, а потім підхоплять витрати бізнесу і споживачів”.

Слабкі темпи зростання економіки КНР негативно позначаються як на китайських акціях і цінах на сировину, так і, наприклад, на результатах міжнародних компаній, включно з виробником спортивних товарів Nike Inc. і LVMH, що випускає товари класу “люкс”.

Пекін тривалий час намагається утримувати дефіцит держбюджету на рівні нижче 3% ВВП, почасти для того, щоб контролювати фінансові ризики. Останнім часом, однак, як внутрішні аналітичні організації, пов’язані з державою, так і глобальні експерти, закликають КНР підняти допустиму стелю держборгу.

Плани випуску додаткових бондів, які розглядаються міністерством фінансів і Державним комітетом у справах розвитку і реформ (NDRC) Китаю, підлягають остаточному затвердженню Держрадою КНР, зазначають джерела.