October 20, 2024

Китаю, ймовірно, вдасться досягти мети 5-відсоткового зростання ВВП, але прогнози експертів погіршуються

Вер 27, 2023

Пекін. 27 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Очікування експертів для китайської економіки на цей рік погіршуються, Пекіну навряд чи вдасться домогтися мети 5-відсоткового економічного зростання, показує консенсус-прогноз аналітиків, яких опитав Bloomberg.

Середній прогноз 78 економістів, які брали участь в опитуванні, передбачає зростання ВВП Китаю у 2023 році на 5%. Це гірше за попередній прогноз, що становив 5,1%.

Шанси на те, що темпи економічного зростання в КНР цього року будуть нижчими за цільові, експерти оцінюють у 18%.

“Негативні наслідки спаду на ринку нерухомості, нестійкі настрої та повсюдні боргові проблеми в корпоративному секторі цілком можуть привести економіку Китаю до нижчих темпів зростання”, – вважають експерти Bloomberg Economics Чан Шу та Андрій Сокол. Згідно з їхнім прогнозом, ВВП Китаю збільшиться на 5,4% цього року.

Аналітики HSBC Holdings Plc, Morgan Stanley і Citigroup Inc. очікують, що темпи економічного зростання в Китаї поточного року будуть нижчими за 5%. HSBC цього тижня погіршив свій прогноз до 4,9% з 5,3%.

У третьому кварталі 2023 року китайський ВВП збільшиться на 4,3%, у четвертому кварталі – на 4,8%, показують результати опитування.

Консенсус-прогноз ринку для темпів зростання ВВП КНР на 2024 рік становить 4,5%.

Економісти також очікують зниження базової процентної ставки за кредитами (LPR) терміном як на один рік, так і на п’ять років, на 10 б.п. цього року.

Криза на ринку нерухомості є головним ризиком, який може перешкодити Пекіну в досягненні цільового показника економічного зростання, свідчать результати іншого опитування, проведеного агентством. Сімнадцять із 21 респондента назвали проблеми цього ринку ключовою загрозою для економіки КНР.

“Тиск на китайський ринок нерухомості й надалі посилюватиметься”, незважаючи на нещодавно вжиті владою заходи для його підтримки, зазначають аналітики гонконгівської інвесткомпанії Poseidon Partner. – Ми очікуємо, що компанії, які накопичили в минулому великі борги, і далі страждатимуть”.