October 18, 2024

Країнам НАТО у разі переходу на "зелену" енергію не можна потрапляти у залежність від "ненадійних постачальників" – Столтенберг

Гру 1, 2023

Дубай. 1 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У питанні переходу до поновлюваних джерел енергії країнам НАТО не можна впадати в залежність від ненадійних постачальників, тому що це може підірвати енергетичну безпеку, заявив у п’ятницю генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

“Ми не маємо припускатися тієї самої помилки і бути надто залежними від одного або двох ненадійних постачальників найважливіших товарів і сировинних матеріалів, коли ми втілюємо в життя енергетичний перехід”, – заявив Столтенберг на полях кліматичного саміту COP28 у Дубаї.

За його словами, ще два роки тому в НАТО багато лідерів вважали, що купівля газу в Росії була суто комерційним, а не політичним питанням. Тепер же, вважає Столтенберг, стало зрозуміло: питання було саме політичним. Він закликав не повторювати таких помилок під час переходу на поновлювані джерела енергії.

“Виклик полягає в тому, що невелика група країн контролює більшість технологій, сировинних матеріалів і рідкісноземельних корисних копалин, які є вкрай важливими для, наприклад, сонячних панелей або батарей”, – зазначив він. Тому необхідно працювати над тим, щоб перехід до цих джерел не підірвав нашу енергетичну безпеку.

COP28 триватиме у Дубаї з 30 листопада до 12 грудня.