October 18, 2024

Кулеба: Якщо ЄС і Україна додатково об'єднають зусилля для гарантування безпеки "зернового коридору" без РФ, то коридор зможе працювати на повну потужність

Жов 2, 2023

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що морський коридор, яким можна експортувати українське зерно у світ без залучення РФ, є реальністю, і закликав ЄС працювати над посиленням гарантування безпеки цього коридору.

Як повідомив Кулеба, на неформальній зустрічі глав МЗС країн ЄС обговорювали тему експорту українського зерна на світові ринки.

“У цьому питанні говорили про відносини з країнами Азії, Африки, Південної Америки: дуже детальна була розмова на цю тему. Усі докладають зусиль. Наш сигнал дуже чіткий – морський коридор, яким можна експортувати українське зерно у світ без залучення РФ, є реальністю. Ми вже це продемонстрували. Якщо наразі ЄС і Україна додатково об’єднають зусилля для гарантування безпеки цього коридору, то коридор може спрацювати на повну потужність”, – заявив Кулеба на спільній пресконференції з високим представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозепом Боррелем за підсумками неформальної зустрічі глав МЗС держав Євросоюзу в Києві.

Міністр наголосив, що Україна має шукати спільно з ЄС рішення, які позбавлять РФ можливості шантажувати світ голодом або цінами на зерно.

“Ми цілком можемо впоратися без них, як це було і до початку повномасштабного вторгнення”, – наголосив Кулеба.