October 21, 2024

Кулеба закликає підтримати створення спецтрибуналу, "гібридна" форма не дає відповіді, як притягнути до відповідальності лідерів РФ

Вер 10, 2023

Київ. 10 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликає партнерів підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочинів російської агресії проти України, наголошуючи, що “гібридний трибунал” неприйнятний, оскільки не дає змоги притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво РФ.

“Отже, моє запитання до міжнародної спільноти зараз, коли в нас об’єктивно є проблема з нинішньою структурою міжнародного права, яка не здатна притягнути до відповідальності президента Путіна, прем’єр-міністра Росії – мені важко пригадати його ім’я – і міністра Лаврова за злочин агресії. Нам потрібно створити прецедент”, – сказав він, під час виступу на щорічній зустрічі “Ялтинської європейської стратегії” (YES), організованій Фондом Віктора Пінчука.

За словами міністра, якщо доведеться обирати між боротьбою за справедливість і законодавством, “ми завжди повинні прагнути до справедливості”, і відповідним чином змінити міжнародне законодавство.

“Якщо цього не станеться, то ті, хто виступає проти цього рішення, по суті, роблять чітку політичну та юридичну заяву про те, що ця агресія Росії проти України менш важлива, ніж війна в Югославії, і Друга світова війна, і виклики, які були створені цими війнами. І я вважаю, що це несправедливо. Тому нам доводиться звертатися до міжнародного трибуналу, тому що гібридний трибунал не відповідає на питання, як притягнути до відповідальності тих, про кого я вже говорив”, – зазначив очільник МЗС.

Він наголосив, що в цьому питанні партнери “розділилися”, бо країни G7 твердо виступають за створення гібридного трибуналу, а решта країн, що увійшли до Core Group, зокрема й Україна, відстоюють спецтрибунал.

“Чесно кажучи, у мене немає виходу з цієї ситуації. Два дні тому ми сиділи з президентом, і він мені сказав: “Дмитре, я доручив тобі знайти рішення, а ти цього не зробив”. І я сказав: “Так, це констатація факту, я цього не зробив. У мене немає рішення. Мені шкода”. Уперше відтоді, як мене призначили міністром закордонних справ, я визнав, що в мене немає рішення. І в нас немає рішення, тому що наші друзі та партнери, яких ми дуже цінуємо і поважаємо, зайняли тверду позицію”, – сказав Кулеба.

Міністр зазначив, що заради справедливості “ми повинні розвивати міжнародне право, як це було в попередні десятиліття, і зробити правосуддя можливим”.