October 24, 2024

Lego відмовилася від заміни "нафтового" пластику у своїх конструкторах

Вер 25, 2023

Лондон. 25 вересня. ІНТЕРФАКС_УКРАЇНА – Данський виробник іграшок Lego, найбільший у світі, відмовився від ідеї не випускати елементи конструкторів, виготовлені з використанням нафти, пише Financial Times із посиланням на главу компанії Нільса Крістіансена.

Два роки тому Lego повідомила про завершення випробувань елементів, зроблених із перероблених пластикових пляшок, а не АБС-пластику з використанням нафти, який компанія застосовує у виробництві близько 80% деталей своїх конструкторів. Щорічно вона випускає мільярди таких деталей.

Проте використання нового матеріалу – вторинного поліетилентерефталату (ВПЕТФ) – потребує нового обладнання, яке призвело б до зростання викидів вуглекислого газу протягом терміну життя продукту, зазначає Крістіансен.

У результаті Lego вирішила спробувати знизити вуглецевий слід АБС-пластику, для виготовлення 1 кг якого необхідно близько 2 кг нафти.

“Спочатку здавалося, що простіше знайти такий чарівний матеріал або такий новий матеріал, який дав би змогу розв’язати питання екологічності, проте, судячи з усього, це не так”, – заявив глава компанії.

“Ми тестували сотні, сотні матеріалів, – пояснив він газеті. – Не виходить знайти такий”.

Lego хотіла до 2030 року повністю припинити застосування пластику з використанням нафти в тих приблизно 20 матеріалах, які використовуються в її ігрових наборах. Зокрема, у 2018 році вона замінила поліетилен на основі нафти на його аналог із рослинної сировини, який застосовують у 20 видах деталей, зокрема в деревах і кущах.

Крім того, виробник вживає заходів для того, щоб до 2025 року відмовитися від пакування деталей в одноразові пластикові пакети. Нині багато ігрових наборів постачаються з паперовим пакуванням.

Водночас замінити АБС-пластик, завдяки якому деталі конструкторів не лише є довговічними, а й можуть легко з’єднуватися і роз’єднуватися, як з’ясувалося, набагато складніше, зазначає FT.

ВПЕТФ м’якший за АБС-пластик, наводить видання висловлювання Тіма Брукса, котрий відповідає в Lego за екологічність. За його словами, щоб новий матеріал можна було порівняти з наявним за безпекою і довговічністю, необхідні додаткові інгредієнти. Крім того, для обробки та сушіння ВПЕТФ потрібно багато енергії.

“Це все одно, що робити велосипед не зі сталі, а з дерева, – пояснює Брукс. – Масштабування випуску [ВПЕТФ] передбачало такі радикальні трансформації стосовно виробничого обладнання, що нам довелося б змінити на заводах усе. І зрештою вуглецевий слід був би вищим. Неприємно”.

Тепер Lego хоче зробити кожен компонент АБС-пластику екологічнішим за рахунок поступового впровадження біологічної та вторсировини.

“Рівень екологічності не злетить одразу з 0% до 100%, але для початку якісь частини матимуть основу з біологічної або вторсировини, – уточнив Крістіансен. – Може, 50%, або 30%, або 70% буде на її основі”.

При цьому глава Lego визнає, що комунікація зі споживачем ускладниться, оскільки спочатку буде неможливо сказати, наскільки скоротилися викиди у випадку з кожним ігровим набором.

Проте Крістіансен наполягає, що новий вектор руху – правильний і допоможе компанії досягти цілей на 2032 рік зі скорочення викидів на 37% порівняно з 2019 роком і повного переходу на екологічно чисті матеріали.