October 23, 2024

МХП пропонує викуп євробондів-2024 на $500 млн завдяки очікуванням $400 млн від МФО

Вер 25, 2023

Київ. 25 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Агрохолдинг МХП, найбільший виробник курятини в Україні, запропонував утримувачам його єврооблігацій на $500 млн із погашенням 10 травня 2024 року викупити всі ці папери за ціною до 85% від номіналу, йдеться в пропозиції компанії на Ірландській фондовій біржі в понеділок.

“Група досягла принципової угоди з низкою міжнародних фінансових інститутів та організацій розвитку (МФІ) щодо укладення кредитних угод на загальну суму до $400 млн… Група планує використати надходження… для фінансування частини тендерної пропозиції, оголошеної 25 вересня 2023 року”, – зазначило також МХП у піврічному звіті на Лондонській фондовій біржі.

Наголошується, що метою тендерної пропозиції є активне й обачне вирішення проблеми заборгованості компанії за облігаціями до настання терміну їх погашення в контексті триваючої війни в Україні та пов’язаних із нею операційних і фінансових ризиків.

“Компанія може зробити це, використовуючи фінансування, яке, як очікується, буде надано великими міжнародними фінансовими інститутами розвитку для таких цілей, а також наявні грошові ресурси компанії”, – зазначено в тендерній пропозиції з уточненням, що таких МФІ три.

Згідно з нею, ціна викупу для тих, хто подасть заявки до 6 жовтня, становитиме 85% від номіналу, а пізніше, до 26 жовтня, – 75% від номіналу.

“Запропонована ціна перевищує будь-яку ціну облігацій від початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року, що відображає намір групи виплатити винагороду інвесторам за їх прихильність до групи в цей безпрецедентно важкий період”, – ідеться в документі.

Згідно з даними Франкфуртської фондової біржі, наразі євробонди МХП із купоном 7,75% і погашенням у 2024 році котируються за курсом 67,96% від номіналу.

Результати ранньої пропозиції планується оголосити близько 9 жовтня, а всієї пропозиції – близько 27 жовтня для того, щоб здійснити розрахунки 30 жовтня.

У звіті МХП зазначила, що станом на 30 червня 2023 року її вільні грошові кошти становили $502 млн, з яких $277 млн перебували в дочірніх компаній групи за межами України. Однак вона уточнила, що згідно з правилами репатріації, встановленими Нацбанком України, експортну виручку має бути репатрійовано в Україну протягом шести місяців, що обмежує здатність МХП використовувати ці кошти для погашення заборгованості.

Уточнювалося, що коефіцієнт чистого боргу до скоригованого показника EBITDA станом на 30 червня 2023 року становив 2,31, що значно нижче за межу в 3,0, визначену в угоді за єврооблігаціями.

МХП також зазначила, що станом на 30 червня 2023 року частка довгострокової заборгованості в загальному обсязі непогашеної заборгованості знизилася до 65%, оскільки перші єврооблігації на суму $500 млн, термін погашення яких заплановано на травень 2024 року, тепер класифікуються як короткострокові.

У тендерній пропозиції компанія зазначила, що війна триває з ескалацією останніми місяцями і може загостритися ще пізніше цього року і на початку наступного року.

“Після трансформації своїх логістичних механізмів у відповідь на мінливі обставини воєнного часу група знову експортує продукцію до більше ніж 70 країн, поставляючи зерно, рослинні олії та м’ясо птиці у всьому світі. Однак операційні ризики, пов’язані з війною, залишаються високими і, що важливо, експортні можливості групи, як і раніше, значною мірою залежать від наявної портової інфраструктури”, – зазначила МХП.

Вона наголосила, що продовження атак Росії на портові об’єкти та експортні термінали в Україні може суттєво вплинути на експортні та фінансові показники компанії, а також звернула увагу на можливий негативний вплив заборон на імпорт сільгосппродукції з України до деяких країн ЄС, зокрема й на триваючі обмеження на імпорт до Польщі, Угорщини та Словаччини.

“Через проблеми в операційному середовищі групи внаслідок війни та негативні тенденції у світових цінах на сировину група очікує, що грошові кошти, які вона отримає від своєї діяльності в доступному для огляду майбутньому, будуть суттєво нижчими, ніж грошові кошти, отримані від діяльності в попередні періоди. Водночас група очікує дуже суттєвих витрат на обслуговування боргу та операційні грошові кошти в найближчі вісім місяців”, – зазначається в тендерній пропозиції.

Наголошується, що компанія має намір ставитися до своїх кредиторів справедливо та неупереджено і вважає, що тендерна пропозиція відповідає інтересам групи та її зацікавлених сторін в умовах надзвичайно нестабільної ситуації.

На її думку, наразі власники єврооблігацій можуть скористатися поточним потенціалом ліквідності групи, посиленим механізмами МФІ, і зменшити свою вразливість до ризику України до погашення облігацій, враховуючи, що МХП не може дати гарантій, що цю ліквідність буде збережено та облігації будуть погашені в строк.

Як повідомлялося, група МХП за перше півріччя 2023 року отримала чистий прибуток $67 млн порівняно зі збитком $89 млн у першому півріччі 2022 року, а її виручка зросла на 35% – до $1 млрд 555 млн.