October 24, 2024

Міненерго у вересні очікує поповнення тепловою генерацією запасів вугілля на складах

Вер 12, 2023

Київ. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Теплова генерація на початок опалювального сезону наростить рівень запасів вугілля до встановлених планових показників, такі очікування озвучив міністр енергетики України Герман Галущенко.

“Через спеку спалили в серпні більше. На таке споживання минулого місяця ми не розраховували, але це не критично. Не дуже велике, але у вересні вже йде наповнення: зараз запаси – близько 1,35 млн тонн, плюс десь 100 тис. тонн є на складах шахт і десь 20 тис. тонн – у дорозі. Наженемо”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна”.

За його словами, виведення з планових ремонтів раніше запланованого терміну й підключення до енергомережі атомних енергоблоків дає змогу розвантажити теплову генерацію. “Зараз атомка вийшла, розвантажимо теплову”, – зазначив Галущенко.

Міністр також розраховує, що “Центренерго” прискориться з імпортом вугілля. “Там ціна зараз дозволяє спокійно це (імпорт – ІФ-У) зробити”, – додав він.

Як повідомлялося, “Енергоатом” наприкінці минулого тижня достроково вивів із ремонту сьомий із дев’яти доступних Україні атомних енергоблоків.

Станом на кінець минулого тижня відставання накопичення запасів вугілля на складах теплової генерації України становило близько 200 тис. тонн.

Згідно з даними голови енергокомітету Верховної Ради Андрія Геруса, за перший тиждень вересня запаси вугілля на складах ТЕС зросли на 3,6%.