October 19, 2024

Мішель напередодні засідання G20 в Індії: ЄС продовжить рішуче підтримувати Україну і чинити тиск на РФ

Вер 8, 2023

Брюссель. 8 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Напередодні засідання лідерів G20, яке відбудеться 9-10 вересня в Нью-Делі (Індія), президент Європейської ради Шарль Мішель позначив позицію Європейського Союзу: ЄС і далі рішуче підтримуватиме Україну і чинитиме тиск на Росію.

Як зазначається в ремарках президента, які поширила у п’ятницю пресслужба Євроради, Мішель констатував, що “доки ми говоримо, Росія продовжує атакувати суверенну державу, Україну, вбиваючи людей і руйнуючи її міста”. “Ось чому ЄС продовжить рішуче підтримувати Україну і чинити тиск на Росію. Війна Кремля також руйнує життя людей далеко за межами України, зокрема тут, у Південній Азії”, – зазначив він.

Президент Євроради вказав, що понад 250 мільйонів людей у всьому світі стикаються з гострою нестачею продовольства. “Свідомо атакуючи українські порти, Кремль позбавляє їх продовольства, якого вони відчайдушно потребують. Скандально, що Росія після припинення Чорноморської ініціативи блокує й атакує українські морські порти. Це має припинитися. Судна із зерном повинні мати безпечний прохід через Чорне море”, – переконаний Мішель.

У зв’язку з цим він зазначив, що з ініціативи генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша “на ринки, особливо в країни, що розвиваються, було поставлено від 30 до 32 мільйонів тонн”. “Тому пропозиція Кремля про постачання в Африку 1 мільйона тонн зерна є абсолютно цинічною. З нашого боку, ЄС активізує роботу з надання альтернативних експортних маршрутів через наші Лінії солідарності, якими наразі доставлено 41 мільйон тонн зерна”, – йдеться в ремарках президента Євроради.

Серед інших пріоритетних для ЄС питань Мішель назвав зміну клімату, сьогоднішній стан фінансової системи та охорони здоров’я.

Зазначивши, що наразі у G20 головує Індія, президент Євроради звернувся до раніше озвученого прем’єр-міністром Індії Моді питання – чи зможе G20 піти далі? “Чи можемо ми змінити наше фундаментальне мислення на благо всього людства? Я вірю, що ми можемо”, – йдеться в ремарках.

Він запевнив, що ЄС є конструктивним і надійним партнером міжнародної спільноти. “Ми є сильним голосом за більшу багатосторонність і більшу співпрацю між країнами. Зустріч “Великої двадцятки” відбувається в критичний момент для багатосторонності та майбутнього світу. Це важкі часи. Довіра є основою багатосторонності. Я щиро сподіваюся, що ці два дні допоможуть зміцнити довіру. Магатма Ґанді одного разу сказав: “Наша здатність досягти єдності в різноманітті буде красою і випробуванням нашої цивілізації”. Давайте надихнемося цими словами. Ви можете розраховувати на ЄС”, – зазначив Мішель.