October 17, 2024

Нафта прискорила зниження, Brent біля $87,2 за барель

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Зниження цін на нафту прискорилося ввечері у вівторок після рекордного за пів року денного зростання напередодні.

Грудневі ф’ючерси на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 18:02 кч подешевшали на $0,97 (1,1%) – до $87,18 за барель.

Котирування листопадових ф’ючерсів на WTI на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) на зазначений час знизилися на $0,97 (1,12%) – до $85,41 за барель.

Напередодні Brent підскочила в ціні на 4,2%, WTI подорожчала на 4,3% через зростання напруженості на Близькому Сході.

Щонайменше 1,5 тис. осіб стали жертвами ескалації ізраїльсько-палестинського конфлікту, що розпочався з атаки бойовиків ХАМАС у суботу. Учасники світових ринків побоюються, що конфлікт може поширитися з Ізраїлю та Палестини, які практично не видобувають нафти, на весь близькосхідний регіон, що забезпечує приблизно третину поставок рідких вуглеводнів на світовий ринок.

“Якщо ми продовжимо спостерігати ескалацію між Ізраїлем і ХАМАС, залишається питанням часу, коли конфлікт досягне нафтовидобувних регіонів”, – зазначив Денніс Кісслер з BOK Financial Securities.

Один з імовірних сценаріїв – посилення нагляду за дотриманням санкцій США проти іранської нафтової галузі, що може скоротити поставки нафти з Ірану на світовий ринок.

“Ми очікуємо, що за відсутності значного впливу на видобуток і експорт нафти вплив атаки ХАМАС на нафтові котирування буде обмеженим, – написав старший аналітик DNB Bank ASA Хельге Андре Мартінсен. – Водночас ми розуміємо, що короткострокова премія за геополітичний ризик є виправданою”.