October 27, 2024

НБУ на перших стадіях відмови від фіксованого курсу значно обмежуватиме курсові коливання – заступник голови

Вер 14, 2023

Київ. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ) після ухвалення рішення про повернення до політики гнучкого курсоутворення своїми валютними інтервенціями компенсуватиме структурний дефіцит валюти на ринку, створюючи ситуацію, щоб курс міг коливатися як в один, так і в інший бік, повідомив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

“При цьому, особливо на перших стадіях курсової гнучкості, ми будемо досить суттєво обмежувати ці курсові коливання”, – сказав він на брифінгу в Києві в четвер.

Ніколайчук наголосив, що дизайн майбутньої курсової політики НБУ має забезпечувати курсову стійкість.

Зі свого боку голова Нацбанку Андрій Пишний зазначив, що функціонування валютного ринку в умовах досить жорстких адміністративних обмежень і фіксованого курсу створює додаткові ризики та підвішує експортний потенціал.

“З урахуванням того, що Україна дедалі важче долати зовнішні, внутрішні виклики, які могли б набагато якісніше абсорбуватися в умовах, коли функціонували б ринкові елементи функціонування валютного ринку”, – пояснив голова НБУ.

Він нагадав передумови для ухвалення рішення про відмову від фіксованого курсу: інфляційні очікування, реальна ринкова ставка, стан та обсяг золотовалютних резервів, ситуація на валютному ринку, фінансова стабільність.

“Зараз Національний банк, наша команда, мені певною мірою нагадує снайпера, який намагається влучити точно у ціль. Але при цьому ціль, відповідно, постійно рухається, перебуває в стані переміщення, і ми маємо влучити саме в такий спосіб, щоб, не дай боже, не зашкодити всім тим здобуткам, які сьогодні ми маємо за рахунок ефективного забезпечення мандата курсової та цінової стабільності”, – наголосив Пишний.

Як повідомлялося, Нацбанк України після початку повномасштабної війни в лютому минулого року зафіксував офіційний курс гривні на рівні 29,2549 грн/$1, після чого один раз девальвував його до рівня 36,5686 грн/$1 з 21 липня того самого року і з того часу утримує на цьому рівні, докладаючи зусиль, щоб спред з іншими курсами (готівковий, картковий, міжбанківський) був мінімальним.