October 28, 2024

НБУ пропонує тимчасово підвищити податок на прибуток банків замість оподаткування процентного доходу

Вер 14, 2023

Київ. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ) вважає додаткове оподаткування банків виправданим тимчасовим кроком з огляду на війну, убачаючи для цього фінансові та юридичні підстави, однак пропонує підвищити ставку податку на прибуток банків замість оподаткування чистого відсоткового доходу, повідомив глава НБУ Андрій Пишний.

“Поки що ми готові запропонувати дискусію про те, що саме має бути об’єктом оподаткування. Національний банк, з огляду на цілу низку аргументів, починаючи від простоти адміністрування і завершуючи питаннями збалансування комісійного відсоткового доходу, готовий підтримати зростання відсоткової ставки податку на прибуток”, – сказав він на пресбрифінгу в четвер.

За словами Пишного, саме цю версію Нацбанк обговорюватиме найближчим часом із парламентським комітетом із питань фінансів, податкової та митної політики.

“Такий підхід…,на нашу думку, надає можливість уникнути небажаного можливого ефекту, коли внаслідок відсутності додаткового оподаткування комісійного доходу банки почнуть певним чином асиметрично здійснювати своє ціноутворення, і комісії почнуть зростати”, – наголосив голова Нацбанку.

Він вважає, що під час обговорення додаткового оподаткування банків необхідно концентруватися не на рівні ставки за депозитними сертифікатами НБУ, а на затягуванні банками підвищення ставок за депозитами, незважаючи на імпульси від НБУ, що надало їм колосальний ресурс і ліквідність, “фактично за нульовою ставкою”.

“Не може бути в тій ситуації, в якій ми всі опинилися через вимушене фінансування бюджету війни, виключно фінансових переможців”, – констатував Пишний.

Він також повідомив, що учасники ринку, з якими комунікував центробанк, із розумінням поставилися до такої позиції.

“Я можу сьогодні свідчити про те, що більша частина банківських установ, які, власне, і формують основний ось цей надприбуток, про який ми дуже любимо говорити, на сьогоднішній день із розумінням поставилися до необхідності збалансувати питання оподаткування та сплатити в разі ухвалення парламентом до державного бюджету додаткові суми”, – сказав голова НБУ.

Згідно з даними НБУ, чистий прибуток 64 українських банків за 7 місяців цього року становив 83,2 млрд грн, податок на прибуток – 14,4 млрд грн, зокрема ПриватБанку – 34,4 млрд грн і 7,9 млрд грн, а чотирьох інших держбанків – 18,8 млрд грн і 0,1 млрд грн.

Депутати наприкінці серпня внесли до ВР законопроєкт про оподаткування у 2024-2026 роках чистого процентного доходу банків за ставкою 5% (додатково до сплати податку на прибуток підприємств), що могло б принести держбюджету, за їхніми оцінками, близько 10 млрд грн наступного року. За першу половину 2023 року відсоткові доходи банків сягнули 141 млрд грн, зокрема завдяки операціям із державними цінними паперами – 73,5 млрд грн, а чисті відсоткові доходи за цей самий період становили 93,6 млрд грн, збільшившись порівняно з довоєнним періодом 2021 року на 75%.

Джерело: https://www.youtube.com/live/5eWG_uRUVQI?si=APx1mhDigZzTrgMi