October 17, 2024

НБУ відкрив доступ фізособам до актуальної інформації Кредитного реєстру про їхню заборгованість

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ) запровадив онлайн-сервіс, за допомогою якого фізособи-позичальники, внесені до Кредитного реєстру НБУ, зможуть отримувати актуальну інформацію про суму заборгованості та стан виконання зобов’язань, повідомив центробанк у вівторок.

“Звіт із Кредитного реєстру НБУ не є офіційним документом, водночас ця інформація дає змогу контролювати свої фінанси та за потреби уточнювати дані, звернувшись до банку-кредитора”, – йдеться в релізі.

Як наголосив центробанк, учасниками Кредитного реєстру регулятора є банки і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, які щомісяця оновлюють інформацію станом на перше число.

Дата останнього оновлення зазначається безпосередньо у сформованому користувачем звіті.

Сервіс є безкоштовним і доступний за посиланням на сторінці офіційного сайту Нацбанку у форматі 24/7.

Для підключення до нього користувач має авторизуватися за допомогою системи BankID, що передбачає наявність рахунку в одному з банків – учасників системи.

У відповідь на онлайн-запит користувач отримає актуальну інформацію з Кредреєстру про суму заборгованості та стан виконання зобов’язань, найменування банку-кредитора та дату надання ним інформації до реєстру.

Реєстр також містить інформацію про кредити в банках, які перебувають на стадії ліквідації.

Зазначено, що за допомогою вебресурсу користувач може отримати інформацію з Реєстру запитів / заяв, які були опрацьовані згідно з його даними в Кредитному реєстрі НБУ.

Сформований звіт може бути збережений у файлі у форматі pdf.

Нацбанк 2018 року створив централізований Кредитний реєстр, у якому накопичується інформація про кредитні операції позичальників із заборгованістю понад 100 мінімальних заробітних плат (наразі – 617 тис. грн) перед одним банком.

Передача банками в Кредреєстр інформації про фізосіб-боржників здійснюється відповідно до законодавства України, зокрема вимог закону “Про захист персональних даних”.

Позичальники, стосовно яких передано дані до Кредреєстру, мають право отримувати з нього інформацію про себе і в разі незгоди з її змістом вимагати її коригування відповідно до закону “Про банки і банківську діяльність”.

Джерело: https://bank.gov.ua/ua/news/all/zaprovadjeno-onlayn-servis-z-nadannya-informatsiyi-z-kreditnogo-reyestru-natsionalnogo-banku-dlya-fizichnih-osib–pozichalnikiv-bankiv?fbclid=IwAR38OcgSnRqwCNp4FbBylQCVFUDEWuDSPzXFnCJP5cZ5oAG4_JFtKuX8bzM