October 22, 2024

НКРЕКП дозволила операторам ГТС, ГРМ і газосховищ використовувати будь-які кошти на захист і відновлення пошкоджених через війну об'єктів

Вер 26, 2023

Київ. 26 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКП), на період дії воєнного стану дозволила операторам газотранспортної системи України (ГТС), газорозподільних мереж (ГРМ) і газосховищ використовувати будь-які кошти на захист і відновлення об’єктів критичної інфраструктури, пошкоджених через війну.

Рішення регулятора закріплено згідно з постановою про внесення змін до постанови від 17 березня 2022 року № 348 “Про виконання інвестиційних програм операторів ГРМ, оператора ГТС та оператора газосховищ у період дії воєнного стану в Україні”, ухваленою на засіданні у вівторок.

Зокрема, операторам ГТС, ГРМ і газосховищ дозволено використовувати на захист і відновлення постраждалих через війну об’єктів кошти фінансування інвестиційних програм, планованого прибутку, залучені кошти (гуманітарна, фінансова допомога, кредити, гранти), бюджетні, а також кошти, отримані від провадження діяльності з транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) природного газу та інші, не заборонені законодавством кошти.

“Сьогодні ми ухвалили рішення, що є частиною нашого комплексного підходу в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду… Згідно з цими рішеннями ми надали нашим ліцензіатам у всіх областях необхідні інструменти для належної підготовки своїх об’єктів до зими. Вони також дозволять їм оперативно виконувати роботи з інженерного захисту критичної інфраструктури”, – заявив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

За його словами, раніше регулятор ухвалив аналогічні рішення у сфері електропостачання, а також централізованого водопостачання та водовідведення.

Зокрема, 12 вересня 2023 року Нацкомісія внесла зміни до Тимчасового порядку дій операторів систем розподілу (ОСР) із відновлення електропостачання населених пунктів, знеструмлених через пошкодження об’єктів електричних мереж унаслідок бойових дій у період дії в Україні воєнного стану.

Згідно з документом передбачено можливість виконувати необхідні заходи в межах тимчасового порядку, використовуючи кошти, зокрема, інвестиційних та ремонтних програм ОСР.

Водночас 19 вересня 2023 р. регулятор вніс зміни до тимчасового порядку дій суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення щодо відновлення об’єктів, пошкоджених (зруйнованих) внаслідок бойових дій у період дії в Україні воєнного стану.

Водночас, 19 вересня 2023 року регулятор вніс зміни до Тимчасового порядку дій суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, ліцензування діяльності яких здійснюється НКРЕКП, з відновлення об’єктів централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, пошкоджених (зруйнованих) внаслідок бойових дій у період дії в Україні воєнного стану.

Зміни передбачають здійснення ліцензіатами НКРЕКП заходів щодо влаштування інженерного захисту об’єктів централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, зокрема за рахунок коштів на ремонти, передбачених джерелами фінансування відповідних інвестиційних програм.