October 17, 2024

НКРЕКП погодила розподіл 100% потужності міждержавного перетину Україна-Угорщина для імпорту-експорту е/е на добових аукціонах

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про спільний розподіл системними операторами 100% доступної пропускної спроможності всіх напрямків міждержавного перетину Україна-Угорщина на добових аукціонах.

Відповідну постанову регулятора в рамках синхронізації української та європейської енергосистем ухвалено на засіданні у вівторок після узгодження структури розподілу перетину на спільних аукціонах операторами системи передачі е/е України НЕК “Укренерго” та Угорщини – MAVIR.

Як повідомлялося, раніше НКРЕКП за подібною схемою погодила розподіл міждержавних перетинів Україна-Словаччина, Україна-Польща у напрямку лінії Хмельницька АЕС – Жешув. Водночас за міждержавним перетином Україна-Румунія для річних і місячних аукціонів визначено потужність по 35%, для добових – 30%.

Під час обговорення проєкту постанови щодо розподілу перетину Україна-Угорщина, начальник відділу організації аукціонів з розподілу пропускної спроможності НЕК “Укренерго” Олександр Петухов, відповідаючи на запитання члена НКРЕКП Дмитра Коваленка щодо перспективи довгострокових аукціонів, зауважив: “Процес узгодження таких аукціонів на стадії обговорення із суміжними системними операторами та платформою JAO (Joint Allocation Office). Результату поки що немає”.

За його словами, “Укренерго” робить усе можливе, щоб вирішити це питання, але організація спільних аукціонів залежить також від інших операторів.

У зв’язку з цим Коваленко зазначив, що НКРЕКП не бачить прогресу в розв’язанні питання, і попросив надати інформацію про хід переговорів з європейськими ОСП. Він зазначив, що довгострокові аукціони важливі для проходження осінньо-зимового періоду.

Як повідомлялося, раніше в “Укренерго” “Енергореформі” уточнювали, що до скасування рішення ENTSO-Е про заборону проведення довгострокових аукціонів з Україною (пов’язане з воєнним станом – ЕР) проводитимуть лише добові аукціони на всіх напрямках, а інші рішення, як у випадку з румунським оператором, ухвалено на перспективу за його згодою.

27 вересня голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький заявив, що компанія планує проводити на додаток до добових місячні аукціони з розподілу доступної потужності міждержавного перетину, і першою країною в цьому процесі стане Румунія. Тоді він зазначав, що перший такий аукціон буде запроваджено на платформі “Укренерго”.