October 24, 2024

НКРЕКП погодила розподіл усього перетину між Україною та Словаччиною для імпорту-експорту е/е на добових аукціонах

Вер 12, 2023

Київ. 12 вересня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про розподіл 100% доступної пропускної спроможності міждержавного перетину між Україною та Словаччиною для експортно-імпортних операцій з електроенергією на добових аукціонах.

Відповідну постанову регулятора в рамках синхронізації української та європейської енергосистем ухвалено на засіданні у вівторок після узгодження структури розподілу перетину на спільних аукціонах операторами системи передачі України та Словаччини.

“Погоджуюся, що треба ухвалювати рішення, але вношу пропозицію зобов’язати НЕК “Укренерго” в найкоротші терміни надати НКРЕКП усі листи-звернення до суміжних системних операторів та їхні відповіді щодо проведення місячних і річних аукціонів. Якщо ми хочемо мати гарантований імпорт і експорт е/е, ми маємо надати ринку можливість контрактуватися “в довгу”. І мати нормальні умови для цього. Відповідні матеріали ми проаналізуємо. Може, доведеться, як і з питання експорту до Словаччини, провести відповідні переговори, зокрема під егідою Секретаріату Енергоспівтовариства”, – зазначив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський під час засідання.

Під час обговорення проєкту постанови начальник відділу організації аукціонів із розподілу пропускної спроможності НЕК “Укренерго” Олександр Пєтухов зазначив, що структуру розподілу узгоджено зі словацьким системним оператором SEPS.

Відповідаючи на запитання Ущаповського, чому, зокрема, румунський оператор погодив структуру розподілу перетину, що передбачає розподіл 35% потужності на річних аукціонах, 35% – на місячних, а 30% – на добових, а словацький – ні, він зазначив: “Це питання модерують суміжні оператори. Ми пропонували таку саму структуру, як і з Румунією, але вони відмовилися через рішення ENTSO-Е, яке поки що не дає нам змоги проводити довгострокові аукціони, тож і правила довгострокових аукціонів на майданчику JAO (Joint Allocation Office) наразі не розглядають. Тому нашу пропозицію було відхилено й ухвалено компромісне рішення”.

Як уточнили “Енергореформі” в “Укренерго” після засідання, справді до скасування рішення ENTSO-Е про заборону проведення довгострокових аукціонів з Україною (пов’язане з воєнним станом – ЕР) проводитимуть лише добові аукціони в усіх напрямках, а інші рішення, як у випадку з румунським оператором, ухвалено на перспективу за його згодою.

На цьому ж засіданні НКРЕКП також ухвалила постанову про погодження правил розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів із Польщею, Словаччиною та Угорщиною.

Як зазначила НКРЕКП, рішення створить умови для збільшення потенціалу щодо проведення експортно-імпортних операцій з електроенергією через міждержавні перетини Україна-Польща, Україна-Словаччина та Україна-Угорщина, що, як наслідок, позитивно вплине на гарантування безпеки постачання електроенергії та стабілізацію роботи енергосистеми України.

Як повідомлялося, 25 серпня НКРЕКП погодила надані “Укренерго” правила розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів Україна-Румунія, а також структуру розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів Україна-Польща та Україна-Румунія.

Передбачено, що за напрямком лінії Жешув – Хмельницька АЕС міждержавного перетину Україна-Польща всі 100% потужності розподіляють на добових аукціонах, за міждержавним перетином Україна-Румунія для річних і місячних аукціонів визначено потужність 35%, для добових – 30%.