October 28, 2024

ПАРЄ на осінній сесії планує ухвалити резолюцію про диктатуру в Росії – нардеп Кравчук

Вер 14, 2023

Київ. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) на осінній сесії планує ухвалити резолюцію щодо диктатури в Російській Федерації, повідомила член постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенія Кравчук (фракція “Слуга народу”).

“Сьогодні (14 вересня – ІФ-У) працювали в Парижі на засіданні Бюро ПАРЄ. Затвердили порядок денний осінньої сесії ПАРЄ. Будемо голосувати за важливі резолюції, серед них: “З’ясування легітимності та законності відмови ad hominem від обмеження терміну перебування на посаді для чинного президента рф” – резолюція про диктатуру в Росії, доповідач Пітер Омціг із Нідерландів, а також “Роль Ради Європи в запобіганні конфліктам, відновлення довіри до міжнародних інституцій і просування глобального миру” нашої колеги Лесі Василенко”, – написала Кравчук на своїй сторінці у фейсбуці в четвер.

Крім того, за її словами, в ПАРЄ заплановані дебати з резолюцією щодо України.

“Попрацюємо з керівництвом ПАРЄ над деталізацією теми. Важливо поєднати і тему цивільних заручників, і депортацію дітей, і історичний бекграунд – 90-річчя Голодомору – геноциду”, – уточнила парламентарій.

Учасники засідання Бюро ПАРЄ також обговорили нещодавно ухвалену на конференції міністрів юстиції РЄ Ризьку резолюцію та обмінялися думками з генсеком РЄ Марією Пейчинович-Бурич щодо запровадження Реєстру збитків, завданих Україні.

“Протягом наступних двох місяців запрацює Рада, яка визначить механізм подання громадянами заяв. На початку 2024 року чекаємо відкриття офісу в Україні. Важливо, що в центрі уваги будуть люди, які постраждали. Але також держава зможе подати заявки на компенсацію за збитки, які рф завдала екології, культурній спадщині, інфраструктурі. Важливо запустити практично наступний крок – міжнародну компенсаційну комісію і знайти юридичний шлях отримання компенсаційних коштів від країни-агресора”, – зазначила Кравчук.

Джерело: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid06gVGvXQR9Eu6d1m2s338fvrLFXvt7SnLpctLsEi98moQYeePzd1HUt3ExoK7YiDSl&id=603402597