October 26, 2024

Переробники знижують закупівельні ціни на соняшник, "цінового дна" буде досягнуто в жовтні – аналітики

Вер 13, 2023

Київ. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – В Україні виробники олії завантажені сировиною, що стало причиною обвалу внутрішніх закупівельних цін на насіння соняшнику, ринок соняшнику пройде “цінове дно” в середині жовтня, повідомили в аналітичному кооперативі “Пуск”, створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

“Усередині країни переробні заводи почали обвалювати ціни на соняшник, оскільки на вересень вони законтрактували необхідні обсяги сировини. Є заводи, укомплектовані насінням олійних на місяць наперед, інші – на один-два тижні. Відповідно переробники купуватимуть сировину в широкому ціновому діапазоні 10500-12500 грн/тонна”, – пояснили аналітики та висловили сподівання, що в перші тижні жовтня ринок побачить найнижчі ціни на соняшник.

За інформацією експертів, незважаючи на дію заборони на імпорт соняшнику до п’яти сусідніх країн ЄС, Болгарія контрактує український соняшник і вже укладено багато договорів. Хоча Болгарія офіційно не заявляла про майбутнє зняття заборон на імпорт українського зерна, але торгівля в цьому напрямку дуже активна.

“Певне зниження цін на рослинні олії на глобальному ринку підтримає сформований знижувальний ціновий тренд на українському ринку соняшнику”, – прогнозують у ВАР.

Джерело: https://uacouncil.org/uk/post/pererobni-zavodi-znizuut-zakupivelni-cini-na-sonasnik