October 24, 2024

Петиція до Кабміну з закликом не виводити населені пункти з категорії постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС набрала 25 тис. голосів

Вер 12, 2023

Київ. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Петиція на сайті Кабінету Міністрів із закликом не виводити населені пункти з категорії постраждалих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів.

Згідно з платформою на сайті уряду, петиція була подана 5 липня і станом на 12 вересня набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів.

“Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомило про оприлюднення проєкту постанови… Проєкт акта пропонує затвердити новий перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, згідно з яким більшість населених пунктів виводиться з категорії тих, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС”, – ідеться в тексті петиції.

Підписанти заявляють, що рішення підготовлено виключно на основі експертних висновків щодо радіологічного стану населених пунктів, підготовлених за результатами проведеної 2011 року загальнодержавної дозиметричної паспортизації, і водночас не враховуються економічні чи соціальні наслідки.

“Враховуючи вищенаведені факти, а також соціальне обурення серед жителів територій, які суттєво постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у зв’язку з можливим зниженням рівня їх соціального захисту громадяни України вимагають не схвалювати проєкт постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України”, – наголошується в петиції.

Джерело: https://petition.kmu.gov.ua/petitions/5129