October 23, 2024

Північний ГЗК "Метінвесту" вдосконалив виробництво окатків

Вер 25, 2023

Київ. 25 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Північний гірничо-збагачувальний комбінат (Північний гірничо-збагачувальний комбінат (Північний ГЗК, Кривий Ріг Дніпропетровської обл.), що входить до групи “Метінвест”, модернізував виробництво окатків, що дало змогу підвищити їхню якість шляхом збільшення частки заліза в продукті.

Згідно з інформацією компанії в понеділок, у цеху виробництва окатків №2 Північного ГЗК реалізували модернізаційний проєкт на випалювальній машині ЛУРГІ 552В.

При цьому уточнюється, що впровадженню інновації фахівцям вдалося налагодити випуск однорідних окатків із вмістом заліза 65+%. Це відкрило перед підприємством перспективи утримання конкурентних позицій на європейському ринку залізорудної сировини (ЗРС).

Пресслужба зазначає, що до початку повномасштабної війни Північний ГЗК був значною мірою орієнтований на забезпечення залізорудною сировиною українських метпідприємств групи “Метінвест”. Та після тимчасової втрати контролю над маріупольськими заводами та блокуванням чорноморських портів комбінат був змушений шукати альтернативні ринки збуту товарної продукції. Перспективу складали меткомбінати Європи. Технологи Північного ГЗК застосували операційні покращення у технологічному ланцюгу виготовлення концентрату й окатків, щоб ЗРС Північного ГЗК відповідала вимогам європейських металургів.

Задля підвищення якості виготовлення продукції на випалювальній машині ЛУРГІ 552В було виконано масштабний ремонт із модернізацією грохоту сирих окатків. Спеціальна конструкція цього обладнання унеможливила потрапляння до випалювальної машини і крупніших за стандарт екземплярів. Завдяки цьому на виході підвищилася якість неофлюсованих окатків.

Виготовлені з преміум-концентрату марки А1, всі вони мають потрібний діаметр у межах від 10 до 18 мм та вміст заліза 65+%, що відповідає вимогам європейських споживачів. Окрім того, модернізація обладнання дає можливість підприємству знизити витрати на природний газ, електроенергію, а також скоротити обсяги використання концентрату на виготовлення окатків за рахунок зменшення кількості відсіву.

Як пояснив генеральний директор Північного ГЗК Андрій Скачков, фахівці підприємства працювали над удосконаленням технологічного процесу виготовлення окатків з 2019 року. Здійснювали заходи з операційних поліпшень для зниження витрат природного газу протягом 2021-2022 років, на початку 2023 року було реалізовано перший етап модернізації автоматичної системи управлінням технологічним процесом (АСУТП).

“Також підвищенню якості окатків сприяло й налагодження на рудозбагачувальній фабриці №1 технологічного процесу виробництва концентрату із вмістом заліза 68%. Все це і дало змогу, попри війну, переорієнтувати наше виробництво для європейського ринку, забезпечивши колектив комбінату роботою в цей неспокійний час. Наразі залізорудну сировину, виготовлену на Північному ГЗК, замовляють металурги Словаччини, Польщі, Румунії та Сербії”, – констатував топменеджер, якого цитує пресслужба.

“Метінвест” – вертикально інтегрована група з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами “Метінвесту” є група СКМ (71,25%) і “Смарт-Холдинг” (23,75%), які спільно керують компанією.

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

Джерело: https://metinvest.media/ua/page/na-pvnchnomu-gzk-metnvestu-vdoskonalili-virobnictvo-okatkv