October 17, 2024

Польща завершила створення РЛС, здатних з її території "відстежувати події на території України"

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Польща завершила створення РЛС власної розробки і комплектації, здатних з польської території “відстежувати події на території України”, повідомив агентству PAP президент компанії PIT-Radwar, що входить до державного оборонного концерну PGZ, Пшемислав Ковальчук.

РЛС P-18 на шасі Jelcz, яка увійде до складу програми ППО середньої дальності Wisla, була представлена на Міжнародній виставці оборонної промисловості в польському Кельце.

Як повідомив Ковальчук, вона “має здатність виявляти і локалізувати місце розташування таких об’єктів, як літаки, балістичні ракети і деякі безпілотні літальні апарати, на відстані близько 450 км, при цьому балістичні ракети – навіть на набагато більшій відстані”.

Він додав, що РЛС проходять регулярні випробування на польських полігонах і “завдяки великому радіусу дії здатні відстежувати події на території України”.

Глава PIT-Radwar пояснив, що йдеться “про переміщення російських винищувачів та іншої авіації, а також про удари балістичних ракет”.

“Ця інформація надзвичайно цінна, оскільки дає змогу перевірити не лише теоретичні розрахунки, які були проведені раніше, а й також надає нові параметри озброєння, яке використовує наш східний сусід”, – наголосив Ковальчук.

Він зазначив, що систему повністю розробили і реалізували польські інженери. “Ми не використовуємо жодних зовнішніх ліцензій. Комп’ютер є серцем цієї системи, а всі алгоритми програмного забезпечення радара були створені польськими програмістами. Уся структура працює на принципах, типових для радарів, спроєктованих PGZ, які вже стоять на озброєнні Війська Польського, а також тих, що використовуються деякими нашими зарубіжними клієнтами”, – додав Ковальчук.