October 17, 2024

Польські льотчики навчаються саджати літаки на автотрасу

Жов 2, 2023

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Польські льотчики відпрацювали використання ділянки автотраси як тимчасового військового аеродрому на північному заході Польщі, повідомило агентство PAP.

“На аеродромній ділянці (DOL) траси 604 між Русково і Пшеждзенком-Вельками (у Вармінсько-Мазурському воєводстві, яке межує з Калінінградською областю РФ – “ІФ-У”) відбулися військові навчання під кодовою назвою Route 604. DOL це ділянка траси, побудована так, щоб у разі потреби використовуватися як тимчасовий аеродром для військових літаків”, – ідеться в повідомленні. Уточнюється, що таким чином авіація отримує можливість розосередитися в загрозливій ситуації.

“У навчаннях взяли участь усі типи літаків, які використовуються в польській армії, зокрема винищувачі F-16 і транспортні C-130 Hercules”, – додали там.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак, який спостерігав за перебігом навчань, наголосив, що останні такі навчання проводилися в Польщі 20 років тому. “На той момент ВПС ще не мали у своєму розпорядженні F-16, тому можна сказати, що ми маємо справу з дебютом F-16 у таких складних умовах”, – зазначив він.

У навчаннях, крім авіаційної складової, були задіяні війська ППО і територіальної оборони, а також Інспекторат забезпечення збройних сил Польщі.

Він також повідомив, що задіяну в навчаннях ділянку траси модернізували коштом польського Міноборони у 2020-2022 роках. “Це інвестиції, що зміцнюють обороноздатність і боєготовність ВПС”, – наголосив Блащак, додавши, що військове відомство продовжить роботу з модернізації інших таких ділянок польських трас. “Я доручив командирам представити рекомендації, які ділянки варто модернізувати до такого стану: довжина злітно-посадкової смуги 2,5 км, ширина 36 м. Це дає змогу посадити й обслужити одночасно декілька літаків”, – уточнив він.

За словами глави Міноборони Польщі, наступного року відбудуться аналогічні навчання, в яких візьмуть участь також південнокорейські винищувачі FA-50, постачання яких наразі здійснюється в польську армію.