October 19, 2024

Працівники двох австралійських СПГ-заводів Chevron розпочали страйк

Вер 8, 2023

Перт. 8 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Працівники двох ЗПГ-заводів американської нафтогазової компанії Chevron Corp. у Західній Австралії розпочали страйк, анонсований раніше на тлі провалу переговорів з компанією, повідомляє MarketWatch.

Спочатку страйк мав розпочатися ще 7 вересня, проте його було відкладено на день для проведення додаткового раунду обговорень.

Акція протесту на підприємствах Wheatstone Downstream і Gorgon LNG, на частку яких припадає близько 6-7% світових постачань зрідженого природного газу (ЗПГ), почалася о 8:00 за московським часом, випливає із заяви об’єднання профспілок Offshore Alliance.

Chevron сумлінно проводила переговори, але не змогла прийняти вимоги, висунуті працівниками, зі свого боку наголосили в нафтогазовій компанії.

Нинішній страйк передбачає тимчасові перерви в роботі та заборону на виконання низки трудових обов’язків. Повномасштабну акція протесту, яка паралізує діяльність СПГ-майданчиків, заплановано на 14 вересня, вона триватиме два тижні.

Частковий страйк, що почався в п’ятницю, радше спрямований на створення витрат для Chevron і поки що не матиме значного впливу на процес виробництва, вважає аналітик Credit Suisse Сауль Кавонік.

Проте перспектива перебоїв у майбутніх поставках СПГ загрожує загостренням конкуренції між покупцями і вже призвела до зростання спотових цін на газ у Європі та Азії.

Акції Chevron втрачають у ціні 0,3% під час попередніх торгів у п’ятницю. З початку поточного року їхня вартість зменшилася на 7,2%, тоді як індекс S&P 500 за той самий період зріс на 15,9%.