October 20, 2024

Працівники трьох підприємств GM у Канаді розпочали страйк

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Працівники трьох канадських підприємств американської General Motors, які перебувають у профспілці Unifor, розпочали страйк на тлі розбіжностей з автовиробником, передало агентство Associated Press.

Unifor представляє інтереси більш ніж 4,2 тис. працівників цих майданчиків, і попереджав, що почне страйк, якщо не вдасться досягти угоди з GM до 7:00 мск вівторка.

Йдеться про підприємства в Ошаві, Сент-Катарінсі та Вудстоку (всі в провінції Онтаріо).

Члени профспілки раніше затвердили нову угоду з Ford Motor, у рамках якої базова ставка погодинної оплати праці виробничого персоналу зросте за три роки майже на 20%, і розраховують на аналогічні умови в ситуації з GM.

За словами президента Unifor Лани Пейн, General Motors не виконує вимоги профспілки щодо пенсій, підтримки працівників, які вийшли на пенсію, і переведення тимчасових співробітників на роботу на постійній основі.

GM при цьому відзначила прогрес під час переговорів і заявила про розчарування у зв’язку з недосягненням угоди.

Раніше Пейн вказувала на “вагомі аргументи” профспілки на переговорах з GM. “Їхній завод в Ошаві цілодобово випускає пікапи, які приносять дуже багато грошей”, – пояснювала вона.

Unifor – найбільше в Канаді об’єднання працівників приватного сектора. До нього входять 315 тис. представників різних галузей.

Тим часом американська профспілка United Auto Workers (UAW) минулого тижня повідомила про просування в переговорах з GM, у зв’язку з яким не стала розширювати розпочатий 15 вересня страйк на нові підприємства автовиробника. В акціях протесту UAW також беруть участь працівники майданчиків Ford і європейської Stellantis.