October 25, 2024

Правоохоронці повідомили про підозру ще одному фігуранту "справи Коломойського"

Вер 22, 2023

Київ. 22 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Правоохоронці за матеріалами Служби безпеки України та Бюро економічної політики повідомили про підозру колишньому керівнику київської філії “Приватбанку”.

“Встановлено, що цей посадовець входив в організовану групу, яку Ігор Коломойський створив для незаконного заволодіння 5,8 млрд грн”, – повідомляє пресслужба СБУ в телеграм-каналі.

Підозрюваному інкримінують учинення у складі організованої групи заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191; ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200; ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України).

Як повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора в телеграм-каналі, до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави понад 147 млн грн.

Як повідомлялося, за інформацією правоохоронців, у період із 2013-го до 2014 року Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього він створив злочинне угруповання, що складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником і акціонером.

Протягом зазначеного періоду члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні “внески готівки в касу банку”, хоча насправді жодних внесків банк не отримував.

За версією слідства, загалом така схема дала змогу фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад $700 млн.

Потім ці фейкові “внески” були зараховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами.

Щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема віддавав їх як позики і розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку.

Досудове розслідування триває.

Проводиться комплекс заходів для встановлення всіх обставин незаконної діяльності та притягнення винних до відповідальності.

Джерела: t.me/SBUkr/9744

t.me/pgo_gov_ua/16956