October 17, 2024

Президент Фінляндії допускає пошкодження Balticconnector через сторонні дії

Жов 10, 2023

(оновлена та розширена)

Гельсінкі. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА/BNS – Президент Фінляндії Саулі Ніїністьо не відкидає, що пошкодження газопроводу Balticconnector і кабелю зв’язку між Фінляндією та Естонією були спричинені сторонніми діями, повідомляє агентство BNS.

“Збиток, завданий підводній інфраструктурі, було сприйнято серйозно. Цілком імовірно, що пошкодження газопроводу і телекомунікаційного кабелю є результатом зовнішнього впливу”, – йдеться в заяві глави держави.

За словами Ніїністьо, причина пошкоджень невідома, але розслідування триває у співпраці з Фінляндією та Естонією. “Ми підтримуємо зв’язок зі своїми союзниками і партнерами. Я розмовляв сьогодні з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. НАТО готовий допомогти з розслідуванням”, – сказав президент Фінляндії.

Зі свого боку Столтенберг в ефірі Messaging Service підтвердив підтримку з боку НАТО. “НАТО обмінюється інформацією і готовий підтримати постраждалих союзників”, – сказав він.

За словами Нііністьо, керівництво держави було ретельно проінформовано про ситуацію, що склалася. “Ці події не вплинуть на безпеку поставок Фінляндії”, – заявив президент.

За словами прем’єр-міністра Фінляндії Петтері Орпо, протікання в трубі Balticconnector зафіксоване у фінській економічній зоні, але пошкодження кабелю зв’язку, найімовірніше, – в естонській економічній зоні. Орпо додав, що, згідно з доступною на цей момент інформацією, протікання не могло виникнути під час звичайної експлуатації труби або перепаду тиску.

Естонський оператор мереж електро- і газопостачання Elering раніше теж заявив, що не виключають навмисного пошкодження морського газопроводу. Наразі естонські споживачі отримують газ із Латвії.

Після інциденту на Balticconnector влада Литви посилила спостереження за стратегічно важливими об’єктами, повідомив Національний центр кризового управління (НЦКУ) у вівторок.

“Хочемо повідомити, що ми отримали інформацію від міжнародних партнерів, що підвищено рівень пильності на стратегічно важливих об’єктах”, – ідеться в повідомленні.

За повідомленням центру, у середу скликають засідання об’єднаної групи із запобігання загрозам і кризового управління, на якому заслухають додаткову інформацію, підготовлену службами, і на її основі ухвалять додаткові рішення.

Elering і фінська газотранспортна компанія Gasgrid Finland припинили роботу Balticconnector у ніч на 8 жовтня через падіння тиску в трубі, що вказувало на потенційне протікання. Директор Gasgrid Finland Янне Грьонлунд заявив газеті Democrat, що для відновлення роботи Balticconnector “напевно знадобляться місяці”.

Експерти вважають, що вихід магістралі з ладу не матиме значного впливу на газопостачання Естонії, а також усього балтійського регіону, з урахуванням підземного сховища газу в Латвії і плавучого СПГ-терміналу в Литві.

Протяжність підводної частини Balticconnector від естонського міста Палдіскі до Інкоо у Фінляндії становить 77 км. Газопровід почав роботу на початку 2020 року.