October 17, 2024

Президент Фінляндії допускає, що газопровід Balticconnector було пошкоджено внаслідок зовнішнього впливу

Жов 10, 2023

Гельсінкі. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Фінляндії Саулі Нііністьо вважає, що пошкодження морського фінляндсько-естонського газопроводу Balticconnector і кабелю зв’язку між двома країнами, “цілком імовірно, спричинене іноземною діяльністю”.

“Збиток, завданий підводній інфраструктурі, було сприйнято серйозно. Цілком імовірно, що пошкодження газопроводу і телекомунікаційного кабелю є результатом зовнішнього впливу”, – йдеться в заяві глави держави.

Він повідомив: “Ми також перебуваємо в постійному контакті з нашими союзниками та партнерами. Сьогодні я розмовляв із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. НАТО готова надати сприяння в розслідуванні”.

За словами Нііністьо, керівництво держави було ретельно поінформовано про ситуацію. “Ці події не вплинуть на безпеку поставок Фінляндії”, – заявив президент.

Зі свого боку Столтенберг в ефірі Messaging Service підтвердив підтримку з боку НАТО. “НАТО обмінюється інформацією і готова підтримати постраждалих союзників”, – сказав він.

8 жовтня оператор газової мережі Gasgrid Finland і естонський оператор газових мереж Elering помітили незвичайне падіння тиску в морському газопроводі. Наразі клапани на морському трубопроводі закриті на кінцях обох країн, і витік зупинено.

Протяжність підводної частини Balticconnector від естонського міста Палдиска до Інкоо у Фінляндії становить 77 кілометрів. Газопровід запрацював 2020 року.