October 27, 2024

Президент Туркменистану виступає за створення Енергетичного діалогу центральноазіатських країн

Вер 14, 2023

Ашхабад. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Туркменистану на п’ятій Консультативній зустрічі глав держав Центральної Азії в Душанбе виступив за створення Енергетичного діалогу центральноазіатських країн, повідомляє в четвер державне інформаційне агентство Туркменистану.

Бердимухамедов у своєму виступі наголосив, що ключовим компонентом економіки держав Центральної Азії є енергетика.

За словами глави Туркменистану, в регіоні формуються політико-правові та економічні умови для стійкого енергетичного партнерства, орієнтованого як на задоволення внутрішньорегіонального попиту, так і на вихід до світових ринків через міжнародні транзитні коридори.

Бердимухамедов зазначив, що Туркменистан готовий до поставок свого природного газу та електроенергії в країни Центральної Азії та через їхні території на зовнішні ринки на взаємовигідних умовах. Він також вважає “можливим розглянути цю пропозицію з позиції налагодження довгострокової взаємодії між нашими державами”.

Туркменський лідер також запропонував запустити Центральноазіатську транспортно-логістичну платформу, йдеться в повідомленні інформаційного агентства.

Бердимухамедов вважає, що транспортна сфера була і залишається стратегічним компонентом співробітництва, і спільними зусиллями країн регіону поступово створюються сприятливі умови для вантажного і пасажирського сполучення між державами Центральної Азії, а також з іншими регіонами Євразійського континенту.

“У зв’язку з цим пропонуємо розглянути можливість запуску Центральноазіатської транспортно-логістичної платформи, головним завданням якої міг би стати розгляд питань створення в регіоні транспортних хабів, формування нових і підвищення ефективності наявних транзитних коридорів, оптимізації та гармонізації митних, міграційних та інших процедур уздовж міжнародних транспортних маршрутів, що проходять територіями наших держав”, – сказав президент Туркменистану.