October 22, 2024

Прибуток компаній із S&P 500 у III кварталі знизився на 0,3% – аналітики

Жов 9, 2023

Нью-Йорк. 9 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Прибуток компаній, акції яких входять у розрахунок фондового індексу S&P 500, у третьому кварталі в середньому знизився на 0,3%, за даними FactSet.

Таким чином, аналітики прогнозують скорочення показника за підсумками четвертого кварталу поспіль. При цьому значення індексу з початку поточного року зросло більш ніж на 12%, зокрема завдяки підйому акцій технологічних компаній через різке зростання інтересу до штучного інтелекту і прогнозів швидкого збільшення цього сегмента, зазначає MarketWatch.

Напередодні початку чергового сезону звітностей низка експертів говорять про те, що нинішні очікування щодо корпоративних прибутків занадто оптимістичні. Інші аналітики вважають, що Волл-стріт чекає якоїсь нової події, яка підштовхне ринок вгору на тлі ослаблення побоювань щодо можливої рецесії в американській економіці.

“Вони хочуть наступної великої події, а у нас її немає”, – зазначає головний глобальний аналітик Freedom Capital Markets Джей Вудс. – ШІ став черговим великим досягненням. Це була історія першого півріччя. Але історія змінилася, і тепер хочеться побачити її підсумки”.

Фінансові результати компаній нададуть змогу отримати глибше уявлення про те, як ситуація в економіці впливає на американців з огляду на такі негативні фактори, як стабільно висока інфляція, підвищення ставок Федеральною резервною системою і відновлення виплат за студентськими кредитами. Представники Nike у вересні говорили про стійкість споживчих витрат, проте Вудс висловлює певні сумніви в цьому.

“Давайте подивимося, наскільки вони будуть стійкі, коли їм доведеться виплачувати студентські кредити, переїжджаючи в інший будинок і отримуючи іпотеку під 8%”, – сказав аналітик Freedom Capital Markets.

Директор з інвестицій Treasury Partners Річард Саперштейн вважає, що ринок сподівається на “ідеальну ситуацію, коли зростання економіки сповільнюється достатньо для того, щоб знизити інфляцію, але недостатньо для того, щоб впасти в рецесію”. Однак він зазначає, що дуже важко передбачити, як поведеться економіка. На його думку, очікування Волл-стріт щодо корпоративних прибутків на цей і наступний рік занадто високі.

У п’ятницю квартальну звітність опублікують найбільші банки країни JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. і Wells Fargo. Аналітики зазначають, що вищі процентні ставки можуть виявитися палицею з двома кінцями. З одного боку, вони збільшують доходи банків від кредитування. З іншого, клієнти не поспішають брати кредити за такими високими ставками, зокрема для багатьох американців іпотека та автокредитування стали недоступними. Влітку інвестори відреагували саме на другий фактор, що викликало зниження котирувань банківських акцій на тлі підвищення прибутковості держоблігацій, зазначають аналітики.