October 19, 2024

Рибалки та жителі префектури Фукусіма подали позов із вимогою зупинити скидання води з аварійної АЕС

Вер 8, 2023

Київ. 8 вересня. ІНТЕРФАКС – Група рибалок і жителів п’яти префектур, зокрема Фукусіми, у п’ятницю подали колективний судовий позов із вимогою припинити скидання води з аварійної АЕС, повідомляє агентство Associated Press.

Понад 150 позивачів, більшість з яких – з Фукусіми, зазначили, що ці дії “шкодять життєдіяльності рибальської спільноти і порушують права громадян на мирне життя”.

“Навмисне скидання води в море є дією, що завдає шкоди міжнародному співтовариству, що додається до наслідків від аварії на АЕС”, – сказав один з адвокатів цієї групи Хіроюкі Каваї, який додав, що океан є “суспільним ресурсом” і “неетично” скидати в нього таку воду.

Японські фахівці 24 серпня розпочали скидання в Тихий океан води, яку використовували для охолодження реакторів аварійної АЕС “Фукусіма-1”. Напередодні скидання води оператор АЕС компанія TEPCO знову перевірила концентрацію тритію у підготовлюваній до скидання воді, змішаній з великою кількістю морської води.

Згідно з планом, перший період скидання води триватиме 17 днів, загалом буде спущено 7,8 тис. тонн очищеної води, розведеної морською водою.

Оператор АЕС після скидання води взяв проби морської води і повідомив, що вона відповідає вимогам безпеки.

У березні 2011 року біля північно-східного узбережжя Японії стався землетрус, який спричинив цунамі. Гігантська хвиля обрушилася на АЕС “Фукусіма-1”, що призвело до наймасштабнішої аварії з моменту аварії Чорнобильській АЕС 1986 року.

У квітні 2021 року влада Японії оголосила про плани поступового скидання води в океан із “Фукусіми-1” після її спеціальної обробки. Рішення Токіо викликало широке невдоволення з боку сусідніх країн і, зокрема, серед представників рибальської індустрії, які побоювалися, що споживачі відмовлятимуться від будь-яких морепродуктів, виловлених у цій зоні.