October 16, 2024

Росія розпочала значну наступальну операцію поблизу Авдіївки – ISW

Жов 11, 2023

Київ. 11 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Російські окупаційні війська з метою відвести ЗСУ від Роботиного почали значну наступальну операцію неподалік Авдіївки Донецької області, повідомляють у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

“9 жовтня російські війська розпочали локальні наступальні операції в районі Авдіївки Донецької області та на південний захід від Оріхова на заході Запорізької області, які, імовірно, спрямовані на те, щоб відвести українські сили від району Роботине”, – йдеться у звіті.

У ISW зазначили, що окупанти активізували наступальні дії на північний захід від Авдіївки біля Очеретиного, Тоненького, Бердичева і на південний захід від Авдіївки на лінії Водяне-Опитне. Російські війська також атакували на південний захід від Оріхова на лінії П’ятихатки-Жереб’янки. За словами російських блогерів, російські війська просунулися на два кілометри в цьому районі.

Генеральний штаб України також підтвердив, що до трьох російських батальйонів провели атаку на авдіївському напрямку, а ISW спостерігала кадри бойових дій у цьому районі, але поки що не виявила жодних підтверджень.

На думку західних аналітиків, для успішного оточення Авдіївки, ймовірно, знадобиться більше сил, ніж Росія наразі виділила для проведення цієї операції.

В Інституті зазначили, що Росія здебільшого розмістила вздовж цієї лінії фронту нерегулярні сили, насамперед елементи 1-го армійського корпусу т.зв. “Донецької народної республіки” (ДНР) і додаткові добровольчі формування.

ISW не виявила останнім часом присутності російських військ на цій лінії, йдеться у звіті. Зазначається, що російські війська також проводили наступальні операції з метою відносно мінімальних територіальних завоювань поблизу Авдіївки протягом останніх півтора року війни. Ймовірно, російське військове командування усвідомлює, що спроба захопити Авдіївку потребуватиме більшої кількості та більш якісних підрозділів, ніж ті, що наразі розгорнуті в цьому районі.

Науковці також наголосили, що активізація російських наступальних операцій у районах Авдіївки та Жереб’янки збігається з іншими локальними наступальними діями в Луганській та східній Запорізькій областях. На їхню думку, ці наступи, ймовірно, спрямовані на те, щоб стабілізувати українські сили і перешкодити українському командуванню перекинути резерви на критичні ділянки фронту в західній Запорізькій області.

“За останні кілька тижнів українські офіційні особи зробили низку заяв із цього приводу, зокрема зазначивши, що російські атаки на лінії Авдіївка-Донецьк покликані перешкодити українцям перекинути війська в Запорізьку область”, – додали в ISW.

Джерело: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-october-10-2023