October 21, 2024

Росіяни докладатимуть будь-яких зусиль для утримання Кримського півострова – ГУР Міноборони України

Вер 10, 2023

Київ. 10 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – РФ має намір докладати всіх зусиль для того, щоб утримати під своїм контролем окупований Кримський півострів, заявив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

“Якщо говорити про наступні плани РФ, вони докладатимуть будь-яких зусиль для того, щоб утримати Кримський півострів. І найголовніше – утримати не лише Крим, а утримати Херсонську область, Запорізьку область”, – заявив він на щорічній зустрічі “Ялтинської європейської стратегії” (YES), організованій Фондом Віктора Пінчука.

У розвідці зазначили, що від самого початку окупації Росія перетворила Кримський півострів на потужну військову базу, зокрема було відновлено всі військові об’єкти з часів Радянського Союзу.

“І найголовніше, Росія намагалася і не полишає тих планів, що Крим – це потужна військова база, яка дасть змогу контролювати повністю Чорноморсько-Азовський регіон, робити проєкцію сили на Середземне море, що, по суті, вони і роблять”, – сказав Скібіцький.

Він нагадав, що на сьогодні РФ активно використовує Кримський півострів для забезпечення угруповання військ у Херсонській і Запорізькій областях. Також у Криму триває підготовка російських підрозділів, зокрема новосформованих.

“Останній приклад – це новосформована 18-та армія, яка зараз активно застосовується на Запорізькому напрямку, для того, щоб не допустити успіху в наших конрнаступальних діях”, – зазначив Скібіцький.

У ГУР заявили, що “всі заходи і всі сили Росії сьогодні спрямовані на те, щоб утримувати захоплення регіону Херсонської області, Запорізької, і утримувати Крим”.

Також він наголосив, що загроза, яку на сьогодні представляє для України Чорноморський флот, це, перш за все, носії крилатих ракет “Калібр”.

“Ми не виключаємо, що Росія, а це є в їхніх планах, буде накопичувати зброю на території Кримського півострова, створювати нові формування і знову ж таки утримувати для того, щоб контролювати Чорне море. На сьогодні завдяки успішним діям ЗСУ Чорноморський флот, по суті, закритий у Криму”, – сказав Скібіцький.

Водночас він зазначив, що боротьба українських сил триває, і мета України – звільнити всі тимчасово окуповані території.

У ГУР запевнили, що Збройні сили України та штаби мають достатній досвід і для планування, і для активних наступальних дій, щоб досягти стратегічної мети України – повного звільнення території від російського агресора.