October 19, 2024

Румунія надаватиме підтримку Україні до повної перемоги над російським агресором – Йоганніс

Жов 10, 2023

(додано текст після 2-го абзацу)

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Румунія надаватиме підтримку Україні, зокрема військового характеру, до повної її перемоги над російським агресором, звільнення територій і притягнення винних із числа військово-політичного керівництва РФ за вчинення злочинів, заявив президент Румунії Клаус Йоганніс.

“Сьогодні ми зосереджуємося на допомозі Україні в перемозі у війні… Я запевнив сьогодні президента Зеленського в тому, що Румунія та її народ із цілковитою рішучістю буде всебічно і змістовно підтримувати Україну та її народ, зокрема й допомогою воєнного характеру, і стільки часу, скільки буде потрібно, до перемоги над російським агресором, до визволення всієї української території, притягнення до відповідальності всіх винних у скоєнні злочинів та потім – у процесі відбудови України”, – заявив Йоганніс у Бухаресті на спільній із президентом України зустрічі з румунською делегацією в Бухаресті.

Він також додав, що “ще з перших днів цієї агресії, яка демонструє, що Росія залишається головною загрозою для європейського континенту і всього Чорноморського регіону, Румунія та румунський народ були поруч з Україною та українським народом”.

“Повторюю, що підтримка України є стратегічним інтересом Румунії. Зміщення безпеки України означає зміщення безпеки Румунії. Ми підтримуємо боротьбу за основні цінності світу, в якому ми живемо”, – сказав Йоганніс.

Президент Румунії ще раз підтвердив свою політичну і практичну підтримку вступу України (і Молдови) до ЄС, а також наголосив на важливості запровадження всеосяжних реформ, необхідних для цього вступу і для забезпечення стійкості держави та українського суспільства.

Він також заявив, що обговорив із Зеленським практичну реалізацію безпекових гарантій для України та висловив свою повну підтримку Формулі миру.

При цьому Йоганніс наголосив, що “тільки Україна може ухвалювати рішення, коли і як вести переговори про мир”.

Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=WY8sDvZdWEA