October 18, 2024

СБУ затримала росіянку, яка коригувала ворожі удари по Сумах 7 вересня

Вер 8, 2023

Київ. 8 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України затримала громадянку Росії, яка коригувала ворожі удари по Сумах у ніч на 7 вересня, повідомляє пресслужба.

“Контррозвідка Служби безпеки затримала російську інформаторку, яка коригувала повітряну атаку рф по Сумах у ніч на 7 вересня цього року. Для удару окупанти застосували ракети та дрони-камікадзе типу “Шахед”, – ідеться в повідомленні, оприлюдненому в телеграм-каналі в п’ятницю.

Слідство встановило, що громадянка РФ, яка мала посвідку на проживання в Україні та тривалий час проживала в Сумах, займалася “наведенням” ворожої зброї по прикордонному обласному центру.

Інформаторка почала дистанційно співпрацювати з головним управлінням генштабу з РФ (також відомого як ГРУ) після початку повномасштабного вторгнення.

За вказівкою ворожої розвідки жінка збирала інформацію про об’єкти в місті, які вона вважала місцями можливого перебування українських військових.

“Для збору розвідданих вона обходила територію обласного центру нібито у власних справах або “втемну” випитувала “потрібні” відомості у своїх знайомих. Отриману інформацію фігурантка відправляла ворожій спецслужбі через месенджер у вигляді текстових повідомлень з координатами українських об’єктів”, – зазначають у СБУ.

Жінка за вказівкою російського ГРУ також створювала на території Сум власну агентурну мережу. Для цього вона підшукувала однодумців, яким пропонувала співпрацювати з окупантами у війні проти України.

Під час обшуків правоохоронці вилучили мобільний телефон, який затримана використовувала у підривній діяльності на користь країни-агресора.

СБУ повідомила жінці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 111 (підбурювання до державної зради в умовах воєнного стану); ч. 3 ст. 114-2. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване розповсюдження інформації про переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану з метою надання такої інформації представникам держави, що здійснює збройну агресію проти України, якщо воно спричинило тяжкі наслідки).

Зловмисниці загрожує покарання у вигляді довічного ув’язнення.

Джерело: https://t.me/SBUkr/9586