October 17, 2024

Суд заарештував із можливістю внесення застави одного з фігурантів справи про незаконне заволодіння Міжнародним аеропортом "Одеса" – САП

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду на засіданні в четвер, 7 вересня, обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у справі про незаконне заволодіння майновим комплексом КП “Міжнародний аеропорт “Одеса” і 2,5 млрд грн доходу від його діяльності.

“Суд частково задовольнив клопотання та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 268,4 млн грн застави. Строк дії запобіжного заходу – до 29.10.2023. У разі внесення застави на зазначену особу буде покладено низку процесуальних обов’язків”, – повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в телеграм-каналі.

За рішенням суду підозрюваного, який є бізнесменом і одним з організаторів схеми, було взято під варту в залі суду.

Як повідомлялося, у серпні Національне антикорупційне бюро України та Спеціальна антикорупційна прокуратура викрили злочинну групу, яка заволоділа майном комунального підприємства “Міжнародний аеропорт “Одеса” вартістю 118 млн грн і доходом від його діяльності розміром понад 2,5 млрд грн протягом 2012-2022 років.

Згідно з даними слідства, у 2011 році два відомі одеські бізнесмени організували схему заволодіння майном КП “Міжнародний аеропорт Одеса”. Для цього зареєстрували товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ), яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою, з розподілом часток 75% і 25% відповідно. Це ТОВ мало отримати у власність і надалі приватизувати майновий комплекс аеропорту вартістю близько 118 млн грн. Отримання згоди депутатів міськради на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати в розвиток аеропорту. Крім того, чиновник вчинив службове підроблення, яке надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з Одеською міською радою товариство в обхід конкурсу.

У межах справи про підозру повідомили двом одеським бізнесменам-співорганізаторам схеми – ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем), колишньому меру Одеси – ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України (службове підроблення), колишньому в.о. заступника міського голови Одеси – ч. 5 ст. 191 КК України, директору ТОВ – ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Посаду мера Одеси в період 2011-2014 року обіймав Олексій Костусєв.

Джерело: https://t.me/sap_gov_ua/1642