October 19, 2024

СУП закликає до вето на закон про електронне декларування та контроль за бюджетними видатками

Вер 8, 2023

Київ. 8 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Спілка українських підприємців (СУП) закликала президента Володимира Зеленського застосувати право вето до закону №9534 про відновлення електронного декларування, в якому відкриття декларацій відтерміновують, а також виступає за перегляд бюджетних видатків і збільшення контролю за ними.

“Усупереч запиту суспільства та міжнародних партнерів, а також виконанню “структурного маяка”, визначеного в меморандумі з МВФ за програмою EFF, Верховна Рада ухвалила законопроєкт із правками, що фактично дають змогу особам, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, приховати отримані за час повномасштабної війни статки”, – йдеться у пресрелізі СУП у п’ятницю.

Окрім блокування законопроєкту задля уникнення корупційних ризиків, організація просить переглянути статті видатків із державного та міських бюджетів, відмовившись від видатків на другорядні потреби та перенаправивши кошти на забезпечення ЗСУ та ліквідацію руйнувань критичної інфраструктури та житла.

СУП також пропонує видатки, спрямовані на благоустрій міст, культурні та інші потреби, не пов’язані із забезпеченням ЗСУ, виносити на загальне голосування на сайтах міських рад, щоб у такий спосіб громади могли забезпечити нагляд за використанням коштів бюджетів усіх рівнів.

Як повідомлялося, 5 вересня Рада ухвалила закон про відновлення електронного декларування для посадових осіб держави та місцевого самоврядування. За проголосувало 329 народних депутатів.