October 18, 2024

Світовий банк зняв обмеження EUR5млн для закупівель за його проєктами через "Прозорро" – Мінекономіки

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Світовий банк (СБ) підтвердив відповідність електронної системи публічних закупівель України “Прозорро” (Prozorro) своїм правилам і схвалив її використання для всіх проєктів, що фінансуються в Україні, повідомило Міністерство економіки на сайті у вівторок.

“Уряд щиро вдячний Світовому банку … за готовність застосувати Prozorro в рамках фінансованих ним проєктів. Система Prozorro добре знайома українському бізнесу, тож її використання міжнародними фінансовими організаціями надасть змогу українським підприємцям максимально долучатися до ланцюгів постачань для відбудови України”, – зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

За інформацією Мінекономіки, про це свідчать результати оцінки командою СБ нової процедури, розробленої ДП “Прозорро” відповідно до рекомендацій банку, – закупівлею за правилами міжнародних донорів.

Відомство уточнило, що автори оцінки дійшли висновку, що систему електронних закупівель Prozorro можна використовувати в рамках проєктів, що фінансуються Світовим банком, для закупівель товарів і робіт як для національних (до EUR5 млн), так і для міжнародних (від EUR5 млн) тендерних процедур.

У Мінекономіки зазначили, що раніше СБ допускав можливість використання української системи електронних закупівель лише для закупівель до EUR5 млн. Натомість після запровадження удосконалень у системі “Прозорро” позиція Світового банку полягає в тому, що всі закупівлі, які він фінансує для відновлення України, рекомендовано проводити в електронній системі публічних закупівель.

Згідно з рекомендаціями СБ, нова процедура Prozorro передбачає можливість приймати пропозиції учасників у різних валютах, поетапно розглядати пропозиції, обирати переможця не лише за ціновим критерієм тощо. Найближчим часом Міністерство економіки України та ДП “Прозорро” проведуть навчання із використання електронної системи закупівель для виконавців проєктів СБ в Україні.

Наголошується на тому, що для того, щоб систему “Прозорро” могли використовувати різні банки та міжнародні організації, було спеціально розроблено процедуру для донорських закупівель за принципом конструктора.

“Такий підхід дає змогу “зібрати” свою закупівлю відповідно до правил конкретного донора, задавши необхідні параметри – чи потрібна в ній попередня кваліфікація учасників, чи необхідно проводити аукціон тощо. Водночас використання Prozorro забезпечить принцип “Усі бачать усе”, такий важливий для українського суспільства”, – процитувало відомство директора ДП “Прозорро” Миколу Ткаченка.