October 24, 2024

Трьом росгвардійцям повідомлено про підозру в тортурах і вбивстві жителів Херсона

Вер 12, 2023

Київ. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українські правоохоронці ідентифікували особи та повідомили про підозру трьом співробітникам Росгвардії РФ, які викрадали і катували жителів Херсона, інформують в Офісі генерального прокурора.

“За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури ідентифіковано і заочно повідомлено про підозру трьом росгвардійцям. За даними слідства, у березні – жовтні 2022 року, під час окупації Херсона, підозрювані спільно з іншими військовослужбовцями збройних сил та силових структур рф викрадали місцевих жителів”, – ідеться в повідомленні Офісу генпрокурора в телеграм-каналі у вівторок.

За інформацією прокуратури, після цього росгвардійці заарештовували викрадених у захопленій будівлі ізолятора тимчасового тримання.

“Там людей піддавали жорстоким катуванням, застосовуючи психологічне та фізичне насильство, схиляли до співпраці з окупаційною владою. Змушували свідчити проти себе, рідних та знайомих”, – зазначається в повідомленні.

Наразі, згідно з повідомленням, встановлено понад двісті осіб, яких утримували в цій будівлі та щоденно піддавали різним методам катувань, зокрема застосуванню електричного струму в ділянці статевих органів.

“Задокументовано два факти смерті цивільних від тортур”, – інформують у прокуратурі.

Усім трьом росгвардійцям інкримінують жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Двом із них – ще умисне вбивство цивільної особи (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Досудове розслідування проводить ГУ Нацполіції в Херсонській області.

Джерело: https://t.me/pgo_gov_ua/16585