October 22, 2024

У місцевих госпсудах зросла кількість звернень, що надійшли на розгляд, і розглянутих – член правління АПУ

Вер 11, 2023

Київ. 11 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У місцевих господарських судах збільшилася кількість звернень, що надійшли на розгляд, зростає кількість розглянутих звернень суб’єктів господарювання, повідомила агентству “Інтерфакс-Україна” суддя Касаційного госпсуду Верховного Суду, член правління Асоціації правників України (АПУ) Олена Кібенко.

“Судова статистика свідчить про зростання кількісних показників роботи місцевих та апеляційних господарських судів у першому півріччі 2023 року, які відображають їх збільшення навіть від довоєнного рівня. Звільнення територій, створення безпечніших умов, законослухняність учасників господарських відносин, бажання розв’язувати в правовому полі непрості економічні проблеми, спричинені агресивними, незвичними для суспільства умовами, зумовили значне зростання звернень у спорах до господарських судів”, – сказала вона.

Кібенко повідомила, що з початку 2023 року в місцевих госпсудах більш ніж удвічі зросла кількість звернень, які надійшли на розгляд, у 1,9 раза збільшилась кількість позовних заяв, які надійшли на розгляд, та майже удвічі збільшилась кількість розглянутих звернень суб’єктів господарювання.

“За перше півріччя 2023 року порівняно з першим півріччям 2022 року спостерігається зростання кількості розглянутих і місцевими, й апеляційними господарськими судами справ за всіма категоріями спорів практично вдвічі. Це насамперед зумовлено безпрецедентними агресивними руйнуваннями цивільної інфраструктури України, воєнними діями, окупацією територій, що призвели до розриву зв’язків у договірних правовідносинах, потягли за собою неможливість виконання господарських зобов’язань належним чином і завдали значних збитків учасникам госпдіяльності”, – сказала вона.

Кібенко зазначила, що в першому півріччі 2023 року за результатами розгляду 19,7 тис. господарських справ із майновими вимогами позивачів заявлено суму в розмірі 157,2 млрд грн, 37% від заявлених коштів визнано обґрунтованими, до стягнення присуджено 58,2 млрд грн.

При цьому сума коштів у спорах щодо банківської діяльності становить майже 20% від розміру заявлених до стягнення коштів у судовому порядку, або 31 млрд грн. Кількість таких справ збільшилася втричі порівняно з першим півріччям 2023 року – до 1,2 тис. справ, що свідчить про несплачені в строк кредитні кошти.

Водночас до стягнення судами присуджено лише 16% від заявлених коштів за цими спорами, або 5 млрд грн.

“Значну суму заборгованості становлять кошти, заявлені у справах позовного провадження з грошовими вимогами в межах справ про банкрутство, сума яких 34,6 млрд грн, що в 11 разів більше, ніж у першому півріччі 2022 року, присуджено до стягнення 9,4 млрд грн, або 27% заявлених у судовому порядку. При цьому кількість розглянутих таких справ збільшилася на 44%”, – розповіла Кібенко.

Вона зазначила, що в першому півріччі 2023 року в судовому порядку в 6,4 тис. справ було заявлено штрафні санкції на суму 5,1 млрд грн, присуджено до стягнення 3,3 млрд грн, або 51,6% від заявлених коштів штрафних санкцій.

За інформацією Кібенко, наразі особливої актуальності набуває своєчасний розгляд справ у спорах за розрахунками за поставлені енергоносії, водопостачання та водовідведення, договори перевезення, порушення зобов’язань щодо надання комунальних послуг, обслуговування будинків, інформаційних сервісів і послуг зв’язку, у банківській сфері тощо, а також належне виконання судових рішень зі стягнення заборгованості за цими справами.

Вона повідомила, що за результатами перегляду Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду скасовано або змінено повністю чи частково 27% судових рішень місцевих та апеляційних судів.

При цьому 15,7% від розглянутих по суті скасовано та передано на новий розгляд до господарських судів (переважно до місцевих господарських судів 63,2%) у зв’язку з порушеннями норм матеріального та процесуального права, що унеможливлюють встановлення фактичних обставин справи, які мають значення для правильного вирішення спору.

“Господарські суди дуже швидко оговталися від шоку початку повномасштабного вторгнення, адже в умовах воєнного стану збереження сталості економічного процесу та забезпечення надходжень до держбюджету України набувають ще більшого значення. Протягом усього повномасштабного вторгнення господарські суди продовжують здійснювати судочинство задля реалізації свого пріоритетного завдання – справедливого та своєчасного вирішення спорів задля належного захисту та відновлення порушених прав і законних інтересів суб’єктів господарювання у найкоротший строк”, – наголосила Кібенко.

Експертка зауважила, що в системі господарського судочинства відсутні суди, які перебували б наразі на окупованих територіях. Зокрема, під час окупації Херсона Госпсуд Херсонської області не здійснював судочинство і після деокупації не відновив свою діяльність. Верховний Суд розпорядженням від 18 березня 2022 року змінив територіальну підсудність судових справ на Госпсуд Одеської області, у цей самий суд були переведені й судді з Госпсуду Херсонської області.

Кібенко також нагадала, що під час ракетної атаки по центру Чернігова 20 серпня 2023 року постраждала будівля Госпсуду Чернігівської області, при цьому значних ушкоджень зазнало і технічне обладнання. Водночас матеріали справ не постраждали й установа продовжує здійснювати судочинство у штатному режимі, а Верховний Суд вивчає можливість надання допомоги Госпсуду Чернігівської області у вигляді комп’ютерного обладнання.

Коментуючи роботу системи виконання судових рішень, Кібенко зазначила, що на початку повномасштабної агресії було відключено всі електронні реєстри та автоматизовану систему виконавчого провадження, не працювала СЕТАМ, що негативно вплинуло на виконання судових рішень, проте вже у квітні минулого року почалося підключення виконавців до реєстрів і систем.

"Тут є цікавий нюанс, що державні виконавці отримали доступ до реєстрів та Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) швидше, ніж приватні. Нещодавно ми розглядали справу, де стягувач скаржився на бездіяльність приватного виконавця, який через відключення до систем "упустив" можливість реалізувати нерухоме майно боржника. Це майно було реалізовано державним виконавцем на початку серпня 2022 року, тоді як приватний виконавець лише в другій половині серпня отримав доступ до АСВП. Верховний Суд відмовив у задоволенні скарги", – сказала вона.

Водночас Кібенко наголосила, що загалом рішення активно виконуються. "Наприклад, непоодинокими є випадки, коли ми як суд касаційної інстанції розглядаємо скаргу на рішення першої та другої інстанції, і на момент розгляду касаційної скарги сторони повідомляють, що рішення вже виконано і просять повернення виконання. Часто сторони добровільно виконують рішення суду, навіть під час оскарження його в касацію, щоб уникнути зайвих витрат, якщо Верховний Суд залишить рішення в силі", – сказала вона.