October 20, 2024

У вересні з порушеннями відбулися 45% публічних закупівель з вимогою локалізації – CMD Ukraine

Жов 10, 2023

Київ. 10 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – На платформі Prozorro у вересні 2023 року опубліковано інформацію про 540 закупівель товарів на суму 4,8 млрд грн, на які поширюється вимога локалізації, при цьому порушення цієї вимоги виявлено у 244 закупівлях (45%), свідчать дані дослідження аналітичного центру CMD Ukraine.

Згідно з даними дослідження, оприлюдненими у вівторок на фейсбук-сторінці заступником голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитром Кисилевським, зокрема 161 порушення зафіксовано в оголошених закупівлях, 56 – у завершених, 27 – в укладених договорах.

При цьому найбільшу кількість порушень (164) виявлено в сегменті закупівель комунальної та спецтехніки, 69 – продукції енергетичного машинобудування, 11 – у закупівлях міського пасажирського транспорту. Жодного порушення не виявлено в закупівлях залізничного транспорту.

Зокрема, з оголошених на Prozorro 435 закупівель на очікувану суму понад 4,3 млрд грн у 161 не виконано вимогу щодо локалізації, з підписаного 61 договору на очікувану суму понад 180 млн грн у 56 не було додано документів щодо підтвердження локалізації, а з виконаних 44 договорів на суму 314 млн грн у 27 не було надано фактичної калькуляції щодо української складової в предметі закупівлі.

Як наголосив Кисилевський, загалом серед порушень – відсутність вимоги про локалізацію в оголошенні про закупівлю; недотримання вимог закону про ступінь локалізації; відсутність інформації про ступінь локалізації товарів, що закуповуються; відсутність в оголошеннях вимог щодо наявності сертифіката відповідності та VIN-кодів для колісних засобів.

Крім цього, в електронній системі закупівель разом зі звітом про виконання договору не оприлюднено фактичної калькуляції собівартості товару.

За даними CMD Ukraine, якби всі товари у цих закупівлях мали мінімально встановлений законом на поточний рік рівень локалізації 15%, це забезпечило б понад мільярд грн податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, а також відповідний мультиплікативний ефект для економіки.

До п’ятірки найбільших порушників серед замовників увійшли департамент ЖКГ Донецької облдержадміністрації (32,99 млн грн), Херсонська обласна комунальна аварійно-рятувальна служба (12,75 млн грн), КП “Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міськради” (8, 29 млн грн), Василівська сільрада Болградського району Одеської області (6,23 млн грн), Аварійно-рятувальний загін спецпризначення Головного управління ДСНС України в Чернівецькій області (6,09 млн грн).

“Список усіх порушників я передаю для реагування до Міністерства економіки, Державної аудиторської служби та інших профільних органів державної влади”, – написав Кисилевський.

Законодавство про локалізацію у 2023 році вимагає під час публічних закупівель продукції машинобудування наявності в ній щонайменше 15% складової, виробленої в Україні. У 2024 році цей показник збільшиться до 20%.

Джерело: https://www.facebook.com/kysylevskyy.official/posts/pfbid02CrAWw31afkKyWDMTGGs11vshXK15bNNi81r1MChyoT4hsW7cz9tMtcirXhXzGATyl