October 19, 2024
Економіка

Uber, GrubHub, DoorDash через суд намагаються заблокувати закон про МРОП для кур'єрів у Нью-Йорку

Лип 7, 2023

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американські сервіси доставки їжі DoorDash, GrubHub Inc. і Uber Eats, що належить Uber Technologies, домагаються блокування закону про мінімальний розмір оплати праці працівників, зайнятих у сфері доставки їжі через застосунки в м. Нью-Йорк, передає CNN.

DoorDash і GrubHub подали відповідну спільну заяву до Верховного суду штату Нью-Йорк. Uber подала заяву окремо. Усі три компанії стверджують, що новий закон принесе працівникам більше шкоди, ніж користі.

Згідно з представленим у червні законом, який набуває чинності 12 липня, працівники служб доставки отримуватимуть спочатку не менше ніж $17,96 на годину, або приблизно $0,3 за хвилину, за той час, коли вони доступні в застосунках служб доставки, а з квітня 2025 року – не менше ніж $19,96 на годину. Розмір оплати праці щорічно коригуватиметься з урахуванням інфляції.

У разі розрахунків лише за фактичний час у дорозі компанії платитимуть щонайменше близько $0,5 на годину.

За даними міської влади, у Нью-Йорку понад 60 тис. осіб зайнято у сфері доставки. Наразі вони заробляють у середньому $7,09 на годину без урахування чайових.

Компанії стверджують, що через нову похвилинну ставку зросте вартість поїздок і споживчі витрати, також будуть обмежені їхні можливості у сфері найму персоналу, зазначає MarketWatch. На думку заявників, працівники, які отримують відрядну оплату праці, як правило, використовують декілька застосунків одночасно, в результаті чого виникає ймовірність того, що різні компанії оплачуватимуть їм один і той самий час.

DoorDash і GrubHub вважають новий закон недосконалим, зокрема, тому, що його дія поширюватиметься тільки на служби доставки готової їжі, а не продуктів.

Через новий закон витрати нью-йоркських споживачів зростуть у середньому на $5,18 із розрахунку на замовлення, або на 15%, вважають DoorDash і GrubHub. При цьому, на їхню думку, невеликі торгові точки втратять доступ до сервісів доставки, які для них незамінні, а попит на послуги кур’єрів знизиться.

Як заявив виданню Barron’s представник Uber, весь закон ґрунтується на помилковій гіпотезі про те, що ресторани не заробляють на доставці. Закон необхідно “призупинити”, доки не завдано шкоди ресторанам, споживачам і тим кур’єрам, яких він покликаний захистити, додав представник компанії.

Зі свого боку влада Нью-Йорка зазначає, що працівники служб доставки самі оплачують свої витрати, у них немає оплачуваних відпусток і лікарняних.

Акції Uber дорожчають на 1,2% на торгах у п’ятницю, DoorDash – на 0,5%.