October 18, 2024

Україні потрібна реалізація ініціативи про виділення ЄС 20 млрд євро на оборонну підтримку – Зеленський

Жов 2, 2023

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент України Володимир Зеленський наголошує на важливості реалізації рішення про виділення Євросоюзом 20 млрд. євро на оборонну підтримку України.

“Україна вдячна за ініціативу щодо створення окремого оборонного сегмента в розмірі 20 мільярдів євро в рамках Європейського фонду миру для постійної підтримки наших оборонних потреб. І важлива швидка практична реалізація. Очікуємо і розблокування, і виділення 8-го траншу допомоги в розмірі 500 мільйонів євро в рамках Європейського фонду миру”, – сказав він, виступаючи в понеділок на засіданні глав МЗС – членів Європейського Союзу в Києві.

Також, за його словами, Україна потребує і прискорення реалізації європейської стратегії з постачання артилерійських снарядів.

“Це стосується і спільних закупівель, і збільшення виробничих потужностей європейського ОПК. Усі мають розуміти: це має не лише безпекове значення, тому що Росію переконує не лише сила, а й економічне значення. Що сильніший промисловий потенціал Європи, то краще все це для європейців”, – сказав він.

Зеленський також наголосив, що країна “потребує розширення і підготовки військових, зокрема, українських воїнів у рамках місії Євросоюзу з військової допомоги”.

“Очевидним пріоритетом є розширення спектра підготовки – залучення службовців нашої Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Національної поліції та Служби безпеки України до відповідних тренувань. Зараз, захищаючись від агресії, ми набуваємо дуже потрібного досвіду оборони в сучасній війні. Що успішнішими наші воїни будуть у захисті, то більшим досвідом оборони Україна зможе поділитися з партнерами”, – заявив президент.

Зеленський висловив подяку державам Європейського Союзу, які долучилися до авіаційної коаліції.

“Зараз триває підготовка наших пілотів та інфраструктури в Україні для використання F-16. Це допоможе захиститися від російського терору. Розраховуємо також на інтеграцію модулів із підготовки українських пілотів F-16 та інженерного складу в місію “EUMAM Ukraine”, – сказав він.

Також, як зазначив президент, “дуже важливо перед зимою максимально активізуватися в посиленні протиповітряного щита України”. Він додав, що Україні потрібно більше систем ППО, “зокрема, кілька Patriots для захисту наших південних регіонів здатні змінити ситуацію і значною мірою позбавити сенсу російський терор”.