October 18, 2024

Українські аграрії йдуть на рекорд із виробництва гречки, під яку відведено 141,5 тис. га – Мінагрополітики

Жов 9, 2023

Київ. 9 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українські аграрії розширили виробничі площі під гречкою до рекордних за всі роки незалежності 141,5 тис. га, що на 14,2% більше, ніж роком раніше, і на 34,7%, ніж у довоєнному 2021 році, повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький.

“Українські аграрії цього року збирають рекордний урожай гречки. Це стало можливим завдяки рекордній площі посіву цієї культури порівняно з попередніми роками та високій урожайності. На перший тиждень жовтня аграрії вже намолотили 173,8 тис. тонн гречки і це ще не кінець збору. Минулого року було зібрано близько 148 тис. тонн”, – процитувала його пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

За його інформацією, навесні аграрії збільшили площу посіву гречки порівняно з минулим роком на 20 тис. га – до 141,5 тис. га.

“Це найбільша площа за всі роки незалежності України, засіяна цією культурою”, – наголосив заступник міністра.

“Уже зібрано врожай із 86% площ порівняно з 49% на аналогічну дату минулого року. Щодо врожайності, є теж хороші результати: поточний показник дорівнює 1,42 тонни/га, торішній із приблизно такої ж частки площ становив 1,22 тонни/га. Власне, саме ці фактори в сукупності дали нам змогу збирати рекордний урожай гречки”, – наголосив Висоцький.

Він додав, що це сприятиме зниженню кінцевих цін на крупу, але відкидати фактор дорогого доопрацювання, логістики, пакування не варто.

У Мінагрополітики повідомили, що лідерами з намолоту гречки є Вінницька (23,40 тис. тонн) і Хмельницька (22,50 тис. тонн) області. Минулого року на цей самий період серед рекордсменів із виробництва гречки були Сумська (15,37 тис. тонн) та Вінницька (12,20 тис. тонн) області.

У довоєнному 2021 році було посіяно 91,90 тис. га гречки. Тоді було зібрано понад 105 тис. тонн, цей показник вважався рекордним, нагадали в міністерстві.

Джерело: https://minagro.gov.ua/news/visoka-vrozhajnist-ta-shvidkij-temp-namolotu-ukrayinski-agrariyi-zbirayut-rekordnij-urozhaj-grechki