October 21, 2024

"Укрметалургпром" закликав ООН, ЄС, США, Велику Британію і Туреччину до рішучішої підтримки розблокування українських морських портів

Вер 9, 2023

Київ. 9 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Об’єднання підприємств “Укрметалургпром” від імені багатотисячного колективу вітчизняного гірничо-металургійного комплексу звернулося до керівництва і повноважних представників ООН, ЄС, США, Великої Британії і Туреччини із закликом про повне розблокування українських портів і відновлення вільного судноплавства в Чорному морі.

Згідно з інформацією на сайті об’єднання, звернення було надіслано генеральному секретарю ООН Антоніу Гуттерешу, державному секретарю США Ентоні Блінкену, міністру оборони США Ллойду Остіну ІІІ, міністру торгівлі США Джині Раймондо, президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн, міністру закордонних справ Великої Британії Джеймсу Клеверлі, міністру оборони Великої Британії Гранту Шеппсу, міністру національної оборони Туреччини Яшару Гюлеру, послу США в Україні Бріджит Брінк, послу ЄС в Україні Матті Маасікасу, послу Великої Британії в Україні Мелінді Сіммонс, послу Туреччини в Україні Ягмуру Гюльдере.

У листі наголошується, що від початку повномасштабного вторгнення армії РФ на територію України чорноморські порти, через які відбувався основний український експорт та імпорт в Україну, були заблоковані, що призвело до фактичного зупинення їх діяльності. Надалі, в рамках “зернової угоди”, було погоджено експорт продовольчих товарів, частка яких у довоєнній вантажній базі портів становила близько 40%. Але решта галузей фактично були позбавлені доступу до морських перевезень, що призвело до катастрофічного скорочення промислового виробництва в Україні.

Як зазначається, зазначена домовленість мала тимчасовий характер, і вже влітку поточного року країна-агресор одноосібно вийшла із “зернової угоди” та відновила повну блокаду українських портів у Чорному морі.

“На сьогодні морська торгівля України практично знищена країною-агресором, через що страждає не лише Україна, яка несе величезні економічні втрати, а також і значна кількість країн світу, у яких спостерігається дефіцит продовольства”, – констатується у зверненні.

Наразі РФ продовжує зухвало порушувати міжнародне право та посилювати свою присутність і економічну активність у чорноморському регіоні. “Тобто, “зернова угода” виявилася компромісом із терористом і піратом, який зробив усе можливе для придушення економіки України, водночас продовжуючи безперешкодно отримувати мільярдні надходження від морської торгівлі, що дає змогу фінансувати війну проти нашого народу”, – наголошується в повідомленні.

У довоєнний період частка перевалки вантажів українського ГМК через морські порти становила майже 38% загальноукраїнського обсягу портових відвантажень, і російське блокування чорноморських портів болісно позначилося на стані провідної галузі: поточна завантаженість металургійних комбінатів не перевищує 55%, а гірничо-збагачувальних – 35% від рівня виробництва 2021 року; трубна галузь скоротила випуск продукції майже на 40%; експорт титанової та цирконієвої руди і концентрату у 2022 р. впав на 43%, а імпорт бокситів для виробництва алюмінію знизився майже на 82%.

“З огляду на зазначене, в інтересах України та всіх країн-партнерів зробити все можливе, щоб повернути Україні її право на вільну морську торгівлю, оскільки в поточній ситуації саме повне відкриття морських портів для усіх видів вантажів створить передумови для швидкого відновлення промислового виробництва в Україні, що посилить нашу спроможність до опору російській агресії”, – йдеться у зверненні.

Тож, з метою повного розблокування морських портів України, “Укрметалургпром” пропонує країнам-партнерам відмовитися від ідеї повернення до формату вкрай невигідної для України “зернової угоди” та сконцентрувати зусилля на відновленні вільного судноплавства до портів України, на зміцненні оборони портової інфраструктури та забезпеченні безпеки суден у чорноморському регіоні, сприянні створенню механізму комерційного страхування/перестрахування ризиків для суден у партнерстві з міжнародними організаціями та страховими фондами.

“Повне розблокування морських портів України у Чорному морі з відновленням вільного судноплавства є важливим завданням державного значення, оскільки це дозволить відновити промислове виробництво та забезпечити зростання українського ВВП на 10%, дасть бюджету України близько 4 млрд доларів США додаткових податкових надходжень, за рахунок яких і фінансується сектор оборони України, забезпечить зростання валютної виручки на 18 млрд доларів США в рік та дозволить зберегти/відновити майже 500 тис. робочих місць”, – наголошується у зверненні.

Джерело: https://www.ukrmetprom.org/op-ukrmetalurgprom-zaklikalo-oon-ie/