October 17, 2024
Економіка

Uniper не очікує рішення щодо арбітражу з "Газпром експортом" раніше 2024 року

Сер 1, 2023

Київ. 1 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Німецька Uniper не очікує рішення щодо арбітражного розгляду із “Газпром експортом” раніше 2024 року, заявив глава Uniper Майкл Льюїс (Michael Lewis) під час телеконференції за підсумками другого кварталу.

“Наразі ми не бачимо великої ймовірності відновлення поставок від “Газпром експорту”, і зараз ми безумовно не отримуємо газ (від “Газпром експорту” – ІФ-У). Ви знаєте, що ми ініціювали арбітраж із “Газпром експортом” наприкінці 2022 року, і ми обстоюємо серед інших речей, що ми хочемо відшкодування шкоди від збитків, спричинених припиненням постачання. І ще кількох речей ми вимагаємо”, – сказав він.

Водночас, зауважив Льюїс, рішення очікується не раніше 2024 року, тож компанія не хоче спекулювати щодо рішення арбітражу та розголошувати деталі.

Як повідомлялося, Uniper ініціювала розгляд проти ТОВ “Газпром експорт” у міжнародному арбітражному трибуналі в Стокгольмі. Компанія вимагає відшкодування збитків, яких вона зазнала у зв’язку з недопоставкою газу з червня 2022 року. Uniper повідомляє, що з 14 червня 2022 року “Газпром” почав скорочувати поставки і повністю припинив їх наприкінці серпня.

Uniper була змушена закуповувати замісні обсяги за вищою ціною, щоб виконати свої зобов’язання перед клієнтами за раніше узгодженими цінами та обсягами. Повідомлялося, що витрати компанії на ці цілі на цей момент становлять щонайменше 11,6 млрд євро і продовжуватимуть зростати до кінця 2024 року.

Тим часом у звіті за другий квартал 2023 року Uniper зазначає, що “наразі не очікує подальших фінансових втрат від закупівлі замісних обсягів газу у зв’язку з припиненням поставок із Росії”.

“Uniper майже ефективно захеджувала свої зобов’язання з постачання газу клієнтам на 2023 і 2024 роки”, – йдеться в документі.

Російська сторона не визнає порушення контрактів і правомірність заявлених вимог Uniper про відшкодування збитків.

Як повідомлялося, постачання російського газу до Європи газопроводом “Північний потік” почали скорочуватися через запроваджені Канадою санкції щодо “Газпрому”. За версією російської сторони, вони унеможливили обслуговування газотурбінних двигунів газопроводу, які вийшли з ладу. А наприкінці вересня від потужних вибухів постраждала лінійна частина морської магістралі.

Раніше Uniper повідомляла, що “Газпром” 14 липня 2022 року інформував її, що заднім числом оголосив форс-мажор щодо недопоставок газу в минулому і сьогоденні. Німецька сторона вважала цю заяву необґрунтованою і офіційно її відхилила.